Sommige Chinese spelers lopen er warm bij tijdens de Azië Cup AFP

Tattoos taboe: Chinese voetballers verplicht met lange mouwen

tijd van publicatie

Het is een opvallend gezicht tijdens de Azië Cup: Chinese spelers die ondanks de hoge temperaturen met lange mouwen spelen. De reden daarvoor is al even opmerkelijk. Het is in opdracht van de Chinese regering, die wil dat spelers hun tatoeages verbergen.

De Azië Cup wordt gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de temperatuur deze dagen regelmatig tot boven de dertig graden oploopt. Desondanks trekken sommige Chinese spelers een ondershirt met lange mouwen onder hun voetbalshirt aan. Ze kunnen niet anders, ze moeten.

De Chinese regering vindt de tatoeages namelijk geen goed voorbeeld voor de jeugd en heeft voetballers daarom opgedragen hun lichaamsversieringen te bedekken.

Iets wat voor spelers als Zhang Linpeng geen sinecure is. De populaire verdediger heeft tatoeages op zijn armen, handen, benen en in zijn nek. Het ondershirt verbergt het grootste deel van zijn verzameling, maar is niet genoeg om al zijn tatoeages uit beeld te houden.

Lange mouwen verbergen lang niet alle tattoos van Zhang Linpeng AFP

Tatoeages zijn de laatste jaren steeds populairder geworden bij voetballers. Grote spelers als Lionel Messi hebben hele armen bedekt met tattoo's. Die mode is ook overgewaaid naar China, tot ongenoegen van de Chinese regering.

Het land pompt al een paar jaar miljoenen in de sport. Grote namen worden met veel geld naar de Chinese competitie gelokt en het doel van de overheid is om de nationale ploeg naar de wereldtop te brengen. De regering bemoeit zich dan ook regelmatig met de sport.

Vorig jaar werden bijvoorbeeld de grootste talenten tijdens het seizoen weggehaald bij hun clubs voor militaire dienst. De kans is groot dat die spelers niet terugkeren bij hun clubs, maar gaan spelen voor een recent opgezet universiteitsteam dat in de tweede divisie speelt.

STER Reclame