Leerlingen krijgen wiskundeles aan de pooltafel
NOS Nieuws

Pooltafel in de klas maakt wiskunde leuk voor kinderen

Wiskunde en poolen; het zijn beide geen dingen waar dertienjarigen snel warm voor lopen. Toch worden beide zaken met elkaar in verbinding gebracht en zijn zowel leerlingen als docenten enthousiast. Onder de naam Smartpool wordt de pooltafel ingezet om ingewikkelde wiskundesommen leuker en begrijpelijker te maken.

Wiskundeleraar Erik van Haren, zelf een ervaren poolspeler, weet allang dat er bij zo'n spelletje continu ingewikkelde wiskundige vraagstukken opkomen, zoals hoekberekeningen, de chaostheorie en de botsingstheorie. "Met de witte bal moet je alle gekleurde ballen in de gaten stoten. En daar komt wiskunde bij kijken. Je moet bijvoorbeeld bedenken met welke hoek je de bal in het gat krijgt."

Kijk in deze rapportage van het NOS Jeugdjournaal hoe leerlingen van het Elzendaalcollege in Boxmeer leren aan de pooltafels:

Poolen met de geodriehoek: "Met welke hoek rolt de bal in het gat?"

In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) schreef Van Haren een boekje voor aan de pooltafel vol reken- en meetopdrachten. Ook legt hij dingen uit over rotatie, terugkaatsen en de vaart van de bal. "Ik heb er driehoeksgetallen, rekenen en een beetje meetkunde ingezet. Zo zijn leerlingen met wiskunde bezig zonder dat ze het doorhebben", vertelt Van Haren. "Ik hoop dat het voor sommigen die niet zo goed in wiskunde zijn, toch een leuke les is zo. En dat leerlingen denken: daarom moet ik die bal dáár raken."

De wiskundeles van leraar Van Haren

Inmiddels staan scholen in de rij voor de leermethode. De 20 mobiele pooltafels die met financiële steun van de overheid zijn gemaakt, zijn bij lange na niet genoeg voor de vraag.

Bètavakken

Door Smartpool hebben veel tieners voor het eerst een keu vast. De KNBB is daar blij mee, want tot nu toe komt deze leeftijdsgroep nauwelijks in aanraking met het spel. Naast dat er nieuwe spelers bijkomen, hoopt voorzitter La Riviére dat er hierdoor meer belangstelling komt voor technische beroepen en bètavakken. "Als we hiermee het tekort aan technici ook maar een beetje kunnen terugbrengen, zijn we al tevreden."

In de toekomst wil de KNBB kampioenschappen organiseren waarin scholen uit het hele land het tegen elkaar opnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl