AfD-bestuurders
NOS NieuwsAangepast

Duitse inlichtingendienst start onderzoek naar AfD

De Duitse inlichtingendienst gaat onderzoeken of de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in z'n geheel onder toezicht gesteld moet worden.

In het onderzoek wordt gekeken of uitspraken van bepaalde AfD'ers in strijd zijn met de grondwet en of connecties van AfD-leden met rechts-extremistische groeperingen een gevaar voor de democratie vormen. De dienst wil vaststellen "in hoeverre de partij rechts-extremistische ambities heeft", zo lichtte de chef van de inlichtingendienst Thomas Haldenwang toe.

In de werkwijze van de inlichtingendienst zal er niet heel veel veranderen. De AfD werd al in de gaten gehouden, dat zal nu alleen systematischer gebeuren. "We gaan bijhouden wat er wordt gezegd en geschreven", zegt Haldenwang.

'Nog niet genoeg aanknopingspunten'

Daarbij beperkt de dienst zich tot informatie die openbaar toegankelijk is, zoals toespraken en publicaties. Het gaat om een voorstadium van onderzoek. Er worden geen middelen als observatie, het inzetten van informanten en of het afluisteren van gesprekken gebruikt. Er zijn op dit moment niet "genoeg aanknopingspunten om de partij in z'n geheel onder toezicht te stellen".

Volgens de inlichtingenchef staat de partij op een tweesprong, en moet goed in de gaten worden gehouden naar welke kant de partij ontwikkelt.

Bij de jongerenpartij van de AfD, de Junge Alternative, en de club rond de omstreden AfD Thüringen-chef Björn Höcke, der Flügel is er volgens de inlichtingendienst wel aanleiding om ze met zwaardere middelen in de gaten te houden. Zij vallen in de categorie 'verdacht geval'. Dat maakt het voor deze personen en groepen mogelijk data op te slaan en ze te laten observeren.

Als voorbeeld van mogelijk 'ongrondwettelijk gedrag' noemt Haldenwang dat de Junge Alternative, om Duitse vrouwen te beschermen, hebben opgeroepen tot een avondklok voor alle Noord-Afrikaanse vluchtelingen.

AfD: juridische stappen

De AfD noemt de beslissing van de inlichtingendienst verkeerd en een resultaat van "het maatschappelijke klimaat en politieke druk".

Volgens AfD-frontvrouw Alice Weidel bewijst de gang van zaken vandaag juist dat de AfD binnen de wet opereert. "Ze hebben maandenlang onderzoek gedaan en ze hebben niets gevonden om tegen ons in actie te komen." Partijchef Alexander Gauland kondigde aan juridische stappen tegen de beslissing te gaan ondernemen.

Binnen de AfD werd al rekening gehouden met onderzoek van de geheime dienst. In een uitgelekt intern advies werd leden aangeraden geen veralgemeniserende uitspraken als "vluchtelingen zijn crimineel" en'"de gevestigde partijen zijn corrupt" te doen. AfD wil zo'n onderzoek naar de hele partij voorkomen, omdat de partij bang is om kiezers af te schrikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl