Het Spaans tv-journaal Telediario opende met de reddingsoperatie TVE/Telediairo

Spaanse peuter Julen nog niet gevonden na nacht zoeken in put

time icon Aangepast

De zoektocht naar de peuter die zondag in de Spaanse provincie Málaga in een put van 110 meter diep is gevallen, heeft nog niets opgeleverd. Ruim honderd reddingswerkers hebben de hele nacht gezocht. Het is onduidelijk of de 2-jarige Julen nog leeft.

Volgens de Spaanse krant El País hebben brandweerlieden gisteravond een eerste spoor van het jongetje gevonden. Via een camera zouden ze een zakje met snoepjes hebben zien liggen dat Julen bij zich had toen hij in de put viel.

De reddingswerkers denken dat hij op grote diepte vast is komen te zitten. Eerder stuitte de camera op puin dat Julen in zijn val heeft losgemaakt en dat op hem is terechtgekomen.

Stofzuiger

Als eerste wordt geprobeerd het puin boven Julen met een soort stofzuiger weg te krijgen. Dat is een moeilijke operatie die nooit eerder werd uitgevoerd. Hoe het daarna verder moet, is onbekend, maar andere opties zijn er niet. Een tweede gat graven, parallel aan het eerste, kost te veel tijd.

"We gaan door tot we hem hebben", zei een reddingswerker gisteravond. Maar de kans dat Julen nog leeft, wordt met het uur kleiner. Als hij nog leeft, is hij gewond door de val en verzwakt door honger en dorst. Daar komt nog bij dat het in het gebied vannacht erg koud was.

Het gat is een maand geleden geboord, bij een zoektocht naar grondwater. Julen viel er zondag in toen hij even aan de aandacht van zijn ouders was ontsnapt.

Twijfel

Spaanse media vragen zich inmiddels voorzichtig af of het jongetje wel in de put zit en of er niet iets anders is gebeurd. De autoriteiten in Málaga willen daar niets over kwijt, maar erkennen dat de zoekactie alleen is gestart op basis van informatie van de ouders van Julen.

De enige getuige van de verdwijning van de peuter is een neefje van anderhalf dat ook in de buurt van de put aan het spelen was. Hij bleef ongedeerd.

Reddingswerkers reden gisteren af en aan naar de plek waar het jongetje vermist raakte:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tientallen reddingswerkers proberen peuter uit diepe put te bevrijden

Wat de hele zaak nog dramatischer maakt, is dat de ouders van Julen in 2017 afscheid moesten nemen van hun eerste kind. Dat stierf op 3-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De Spaanse autoriteiten willen niets zeggen over de huidige toestand van de familie.

Matthew Bennett
@matthewbennett
Rescue services trying to reach a two-year old boy who fell down a well hole in Totalan, Málaga (Andalusia) yesterday. This photo being broadcast by media. Parents have said they heard him cry inside.
4 maanden geleden

STER Reclame