NOS Nieuws

Nashville-verklaring in de kerk: 'Vergeef ons spreken in wij en zij'

Veel dominees hebben zich in de aanloop naar de zondagse kerkdienst ongetwijfeld afgevraagd of ze het moesten hebben over de Nashville-verklaring, het pamflet dat is ondertekend door honderden predikanten uit de orthodox-protestantse kerk.

In de Maranathakerk in Ermelo bijvoorbeeld besloot dominee Sjaak Teuwissen om er vanochtend bij stil te staan in zijn preek. Hij vertelt dat veel mensen vonden dat hij zich erover moest uitspreken en zegt dat hij het belangrijk vindt dat hij recht doet aan alle opvattingen die er heersen in de kerk.

In het begin van de dienst vertelde hij een anekdote over een homoseksuele man die vanuit Nashville naar Nederland reisde en in elkaar werd geslagen.

Aandacht voor Nashville in de kerkdienst, of juist niet?

Ook dominee Joost Schelling van de Gereformeerde Kerk in Woerden heeft vandaag aandacht aan de verklaring besteed, onder andere in het openingsgebed:

"Hier in dit huis oefenen we ons
in het spreken van inclusieve woorden.
'Onze hulp' wordt uit uw naam ontvangen.
Vergeef ons spreken in wij en zij.
Vergeef ons onze boosheid op hen
die - soms ook in onze naam - mensen buiten sluiten op grond van geloof, afkomst, geslacht of geaardheid."

Ook hield hij de preek 'Ester 1' over de Perzische koning Ahasveros en zijn vrouw Wasti, die in de problemen komt als ze weigert tentoongesteld te worden bij een drinkgelag van haar man. Vervolgens wordt er een verklaring afgegeven waarin staat dat Wasti de bevelen van haar man niet heeft opgevolgd en daarmee alle mannen te schande heeft gemaakt.

In die verklaring valt een parallel te ontdekken met de Nashville-verklaring, zegt Schelling. "Een voorbeeld van hoe een verklaring met woorden vooral tot doel heeft om grenzen en inperkingen te geven: zwart-wit."

Volgens Schelling, die het verhaal al voor 'Nashville' had uitgekozen, werd er goed op gereageerd. "Na afloop hebben we veel goede gesprekken gehad over de preek en vooral over de aandacht voor de commotie rond Nashville."

Ook in het centrum van Amersfoort was er vandaag volop aandacht voor de kwestie. Op het plein de Hof was een knalroze opblaaskerk herrezen, waar een homo-organisatie een bijeenkomst hield om te praten over Nashville-verklaring.

Geen kerkdienst, benadrukken de organisatoren, maar ze wilden het glas heffen op een diverse en kleurrijke samenleving en "diversiteit, verbinding en liefde vieren". Er waren onder meer toespraken van de wethouder, iemand van het COC, de dominee van de stadsparochie en een transgender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl