NOS Nieuws

FNV vindt maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor kinderen

Jongeren van 15 zouden geen maaltijden meer mogen bezorgen. Dat zegt vakbond FNV, nu deze week een jonge maaltijdbezorger werd aangereden en overleed. De bond noemt maaltijden bezorgen gevaarlijk en vindt het werk daarom ongeschikt voor kinderen.

Gisteravond kwam een jonge maaltijdbezorger rond 21.00 uur om het leven bij een ongeluk in Utrecht. De fietsende jongen werd vermoedelijk tijdens het oversteken aangereden. Hij overleed de ochtend erna in het ziekenhuis.

"Wij scharen dit onder gevaarlijk werk", zegt een woordvoerder van FNV. "Je hebt te maken met verkeerssituaties, met werkdruk en je krijgt vaak maar per levering betaald. Dat leidt tot situaties waardoor wij het als gevaarlijk werk beschouwen." Ook het feit dat maaltijdbezorgers vaak in het donker werken en het risico lopen om overvallen te worden, maakt de baan volgens de bond gevaarlijk.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het bezorgen van maaltijden is onder tieners een populaire bijbaan. Volgens de regelgeving mogen 15-jarigen op een schooldag maximaal twee uur per dag werken, en dan ergens tussen 07.00 en 19.00 uur. Ze mogen volgens de arbo-regels alleen lichte arbeid verrichten; gevaarlijk werk is uit den boze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl