Het Saudische meisje Qunun, maandag op het vliegveld van Bangkok EPA

Uit Saudi-Arabië gevluchte tiener onderweg naar Canada

time icon Aangepast

De Saudische tiener die deze week in de internationale schijnwerpers stond met haar vlucht uit Saudi-Arabië naar Thailand, is vertrokken naar Canada. Premier Trudeau maakte vanavond bekend dat zij asiel krijgt in dat land.

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun kwam zaterdag aan op het vliegveld van Bangkok. Ze wilde doorvliegen naar Australië om daar asiel aan te vragen. Haar paspoort werd echter afgenomen en ze kreeg geen toestemming het land binnen te komen. Qunun zei dat ze Saudi-Arabië was ontvlucht omdat ze door haar familie was bedreigd toen ze zich van de islam had afgekeerd.

Ze weigerde in Bangkok haar vader en broer te ontmoeten, die daarop terugkeerden naar Saudi-Arabië.

Handelsbetrekkingen

Qunun barricadeerde zich in een hotelkamer. Haar roep om hulp op sociale media trok wereldwijde aandacht. Het bracht de Thaise autoriteiten ertoe haar tijdelijk onder VN-toezicht tot het land toe te laten.

Nu Canada de Saudische opneemt, kan dat de verhouding met Saudi-Arabië verder op scherp zetten. Saudi-Arabië heeft de Canadese ambassadeur tot ongewenst persoon verklaard na Canadese steun voor gearresteerde vrouwelijke mensenrechtenactivisten. De handelsbetrekkingen werden door de Saudi's ook teruggeschroefd.

STER Reclame