Groot: 'Er valt echt een last van mijn schouders'

Voor de buitenwacht kwam de mededeling plompverloren uit te lucht vallen, maar voor handbalster Nycke Groot kwam er juist een eind aan een periode van wikken en wegen. "Het is geen makkelijke beslissing geweest. Het heeft lang geduurd, maar nu de kogel door de kerk is, ben ik heel erg opgelucht."

Groot zet een punt achter haar interlandcarrière. Per direct. Oranje moet het voortaan doen zonder de doelpunten, passes en slimmigheden van de wereldtopper, die een flinke bijdrage leverde aan de successen van de laatste jaren.

Het lichaam kan de belasting van een lang handbalseizoen met verplichtingen bij de club én trainingen en wedstrijden met de Nederlandse ploeg echter niet meer aan, merkte de 30-jarige Groot, die in Hongarije bij de Europese topclub Györi speelt.

Pijntjes

"De laatste paar jaar zijn ontzettend zwaar geweest: de competitie, de Champions League, en dan ook nog eens het Nederlands team. Het plezier werd minder en ik kreeg ook veel pijntjes. Ik moest gewoon ergens gas terugnemen. En aangezien de club ook een bron van inkomsten is..."

"Het afgelopen EK was ontzettend zwaar voor mij na die klap tegen mijn hoofd (in de wedstrijd tegen Roemenië kreeg Groot de knie van ploeggenote Debbie Bont tegen haar hoofd, red.) en de migraine die ik kreeg. Ik heb daardoor wedstrijden gemist en de laatste twee niet echt vol kunnen spelen. Dat was vorig jaar ook al zo. De vraag 'waarom doe ik dit nog?' heeft meerdere malen door mijn hoofd gespeeld. Toen ik weer thuis was, werd het eigenlijk wel duidelijk."

Yvette Broch en Nycke Groot vieren de winst van de Champions League met Györi in 2018 EHF

Ze volgt het voorbeeld van Yvette Broch, al nam Groots ploeggenote bij Györi en Oranje afgelopen zomer een nog drastischer besluit: ze stopte helemaal met handballen. "Ik vond dat zij een dappere keuze maakte", kijkt Groot terug. "Zo knap dat ze voor zichzelf durfde te kiezen. Ik ben daardoor ook gaan nadenken: wat is nou uiteindelijk echt belangrijk voor mij? Waar haal ik mijn plezier uit?"

Het antwoord op die vraag viel nadelig uit voor het Nederlands team. "Iedereen reageerde gelukkig begripvol", vertelt Groot. "Ik heb heel veel berichtjes gehad van alle meiden. Heel veel lieve reacties. Daar ben ik echt heel erg blij mee."

Handbalster Groot stopt bij Oranje: 'Het lichaam wil niet wat ik zou willen'

Met Oranje speelde Groot zich de afgelopen jaren vier keer op rij in de prijzen: zilver op het WK van 2015 en het EK van 2016 en brons op het WK van 2017 en het EK van 2018.

De Nederlandse handbalsters veroveren brons op het EK in Frankrijk EPA

Vooral de laatste prestatie deed haar deugd. Zonder de cirkelspeelsters Broch en Danick Snelder leek er in Frankrijk weinig eer te behalen voor Oranje. "We hebben zo hard met elkaar geknokt om er toch een medaille uit te halen. Ik ben heel trots op wat we altijd hebben behaald met dit team."

De ploeg, die vooralsnog ook zonder bondscoach zit na het vertrek van Helle Thomsen, moet het nu voortaan zonder Groot doen. 'Het is jammer voor het team, maar ik kies nu voor mijzelf. Ik heb hier bij de club al meerdere keren meegemaakt dat als er iemand wegviel, andere meiden dan weer opstaan. Ik hoop dat dat nu bij Oranje ook gebeurt."

STER reclame