De demonstranten zijn van plan de komende weken de straat op te gaan AFP

Tienduizenden Argentijnen de straat op tegen bezuinigingen regering

time icon

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan in een protestmars tegen het beleid van de regering van president Macri.

De president kwam in 2015 aan de macht met de belofte dat hij het land naar economische voorspoed zou loodsen. Maar daar is niets van terechtgekomen. Sinds zijn bezuinigingen, waarbij hij onder meer veel subsidies afschafte, zijn de elektriciteitsprijzen omhooggeschoten en is de nationale munt de peso flink in waarde gedaald.

De economie in Argentiniƫ krimpt; in Latijns-Amerika doet alleen het noodlijdende Venezuela het slechter. Onlangs werd Macri gedwongen om een lening van het Internationaal Monetair Fonds te accepteren van 56 miljard dollar omdat het land in acute geldnood zat.

De verwachting is dat de lasten voor burgers het komend jaar verder toenemen. De vakbond voor vrachtwagenchauffeurs, die deelneemt aan de protesten, zegt dat de maatregelen van de overheid vooral de werkenden in het land treffen. "Mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen."

De demonstranten zijn van plan om de komende tijd wekelijks de straat op te gaan. In oktober zijn er verkiezingen gepland in Argentiniƫ.

STER Reclame