'Nederlanders zijn eigenlijk hele saaie vakantiegangers'
Wordt het toch weer met de caravan naar Frankrijk, of gaat de vakantie dit jaar naar een nieuwe bestemming? En ga je met de auto, of kies je een keer voor de trein? Misschien zijn het wel vragen waar jij op dit moment mee bezig bent. Januari is namelijk dé maand waarin mensen hun vakantieplannen maken. Sommigen doen dat bijvoorbeeld na een bezoek aan de vakantiebeurs, die vandaag begint.
Alleen blijkt: hoe erg Nederlanders ook hun best doen, ze kiezen toch vaak weer voor dezelfde vakantiebestemming. "Nederlanders zijn eigenlijk hele saaie vakantiegangers", zegt Elsje van Vuuren van het Nederlands Bureau voor Toerisme: "De top tien van meest favoriete vakantielanden is namelijk al jaren nagenoeg hetzelfde".
Welke bestemmingen dat zijn, zie je in onderstaande video:
Van de bijna 200 landen in de wereld, kiest 75 procent van de Nederlanders voor een land in de top tien. 'Niet heel verrassend', als je het aan lector toerisme Paul Peeters vraagt: "Nederlanders zijn ontzettende gewoontedieren, blijkt maar weer".
Detourism
Ondanks dat, willen Nederlanders daar niet teveel internationale toeristen tegenkomen. "En daar komt het 'detour' om de hoek kijken", zegt trendonderzoeker toerisme Tessa aan de Stegge. De term staat voor de ontwikkeling waarbij mensen wél naar dat ene populaire vakantieland gaan, maar daar niet kiezen voor de meest toeristische uitstapjes. "Dus wel naar Italië, naar niet naar Florence en Rome", aldus Aan de Stegge.
Volgens de onderzoekster is de detour-vakantie iets typisch Nederlands: "De Nederlander wil het gevoel hebben dat hij zelf iets ontdekt, dus gaan ze op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden".
Toch ziet Aan de Stegge nog iets opvallends: "We willen de massa dus vermijden, maar aan de andere kant vinden we het ook leuk Nederlanders op te zoeken". Zo ziet Aan de Stegge ook steeds meer gezinnen die een reis maken met andere gezinnen, "als het maar wel gelijkgestemde mensen zijn".
Voor de toekomst verwacht lector toerisme Paul Peeters geen radicale veranderingen. Nog steeds Frankrijk en Duitsland dus als favoriete vakantiebestemmingen in het buitenland. Wel kijkt hij met argusogen naar de stedentrips: "New York staat dit jaar bij een aantal boekers opeens bovenaan het lijstje van meest geboekte stedentrips, dat is echt zorgelijk".
Peeters bedoelt dan vooral de vliegreis ernaartoe. "Zo'n tripje voor een paar dagen naar New York is echt rampzalig voor het milieu. Je kan thuis heel erg milieubewust doen, maar met zo'n vliegreis heeft dat dan nul effect." Ook de komst van meer lagekosten-airlines naar verre bestemmingen als New York helpt volgens de lector toerisme niet mee.
Of Peeters een alternatief heeft? "Jawel hoor, een stedentrip met de trein naar Brugge. De uitstoot van CO2 is dan veel minder dan een vliegreis naar New York en in Brugge is bijna net zoveel te zien."