NOS NieuwsAangepast

Arrestaties in Spanje vanwege matchfixing in tennis, ook profspelers betrokken

De Spaanse politie heeft 83 mensen aangehouden op verdenking van het manipuleren van tenniswedstrijden. Onder de verdachten zijn 28 proftennissers. Zeker een van hen kwam vorig jaar uit op grandslamtoernooi US Open. Dat meldt Europol.

De namen van de opgepakte tennissers zijn niet vrijgegeven. De andere verdachten zijn lid van een Armeense bende. De meeste verdachten mogen de rechtszaak op vrije voeten afwachten. Vijftien mensen zitten nog vast.

De arrestaties dateren al van eind oktober, maar worden nu pas bekendgemaakt omdat het vooronderzoek van de politie is afgerond. De zaak wordt binnenkort aan een rechter voorgelegd.

'Onregelmatigheden' op toernooien

De arrestaties volgden op een onderzoek naar matchfixing dat was opgezet door Spanje en werd ondersteund door Europol.

Aanleiding voor het onderzoek was een tip van de Tennis Integrity Unit. De organisatie die tenniswedstrijden controleert op matchfixing had "onregelmatigheden" gesignaleerd op Future- en Challengertoernooien in 2017.

Beelden van een huiszoeking via de Guardia Civil:

Beelden van een huiszoeking vanwege matchfixing Spanje

De verdachten kochten spelers om en gebruikten de identiteiten van duizenden burgers om te wedden op de gemanipuleerde duels. Voor het omkopen van de spelers zetten de criminelen een tennisprof in die contact met hen legde.

Bendeleden gingen zelf kijken bij wedstrijden, om er zeker van te zijn dat de partijen werden gespeeld zoals met de omgekochte spelers was afgesproken.

Bij de arrestatie van de bendeleden zijn elf huizen in Spanje doorzocht. Daarbij werden onder meer 167.000 euro aan contant geld, vijf luxeauto's en een shotgun in beslag genomen.

Miguel Díaz Román, voorzitter van de Spaanse tennisbond RFET, zegt dat het probleem van matchfixing moeilijk is op te lossen. "Je hebt het over jonge spelers die kwetsbaar zijn, met weinig financiële middelen. Het is makkelijk wedstrijden op te lichten. Je hoeft er geen wedstrijd voor te verliezen. Een set missen is al voldoende. In deze categorie van tennis zouden weddenschappen verboden moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl