Waterpeil Groningen en Friesland zakt, windstoten houden nog even aan
Het waterpeil, dat vanochtend in het noorden van het land flink is gestegen, is weer langzaam aan het zakken. Op veel plaatsen kwam het water minder hoog dan aanvankelijk werd gedacht.
Het waterpeil bij Delfzijl stond rond 13.00 uur op 3 meter 79 meter boven NAP. De waterschappen gingen vanochtend nog uit van 4 meter 20. In Lauwersoog, Friesland, steeg het water tot 3 meter 04 boven NAP.
Waterschappen in het noorden van het land hebben dijkdoorgangen (coupures) gesloten. Dit gaat waarschijnlijk nog de hele middag duren. Er is ook dijkbewaking ingesteld en bruggen zijn buitenwerking gesteld.
Een voormalige boorlocatie bij Ameland is overspoeld door het hoge water. De grond op de locatie wordt op dit moment gesaneerd. Een deel van de vervuilde grond is in zee terechtgekomen.
Containers
In de buurt van Groningen en Friesland liggen ook nog containers in zee die overboord zijn geslagen bij de MSC Zoe. Door de harde wind zal er waarschijnlijk opnieuw rommel uit deze containers aanspoelen.
Volgens directeur Oeds Bijlsma van het Waterschap Friesland is er tot nog toe niet meer rommel aangespoeld dan de afgelopen dagen. "Eigenlijk moeten we nog wachten tot het eind van de middag als je de vloedlijn kunt bekijken. Dan kun je zien hoeveel rommel er precies ligt."
Bij Lauwersoog in Groningen wordt ook melding gemaakt van rommel dat aanspoelt. Onder de troep zijn schoenen, piepschuim en tientallen handassen.
RTV Noord meldt dat op Engelsmanplaat, een zandbank tussen Ameland en Schiermonnikoog, een van de aangespoelde containers is opengebarsten. In de container zitten volgens de regionale omroep dekens en matrassen. "We houden het goed in de gaten maar kunnen er nu niet bij vanwege de storm en het hoogwater", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat bij RTV Noord.
In het noordelijk kustgebied komen windstoten voor van rond de 100 kilometer per uur. De verwachting is dat de wind in de avond zal gaan afnemen. De brandweer in Groningen laat weten dat er nog geen meldingen van stormschade zijn.
Ook in andere delen van het land is er overlast door het stormachtige weer. Rijkswaterstaat sluit vanmiddag de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Dit is een van de zes stormvloedkeringen die moet voorkomen dat het water verder het land instroomt.
Op Schiphol is een deel van de vluchten geannuleerd omdat er maar één start- en landingsbaan wordt gebruikt.
De vliegtuigen die er wel kunnen landen, hebben last van de harde wind: