Peter Bosz tijdens zijn eerste training bij Leverkusen
NOS Sport

'Bosz is een echte Bundesliga-trainer'

Het gaat de Nederlandse voetbaltrainers voor de wind. Marcel Keizer tekende twee maanden geleden bij Sporting Portugal. Frank de Boer vertrok naar de Atlanta United, Peter Bosz is de nieuwe hoofdtrainer van Bayer Leverkusen en maandag werd Fred Rutten voorgesteld als nieuwe trainer van Anderlecht.

Het mag duidelijk zijn: de Nederlandse voetbaltrainers zijn weer in trek. Daarnaast komen onder meer ook wielrenner Tom Dumoulin, de gestopte baanwielrenster Elis Ligtlee en het in crisis verkerende Real Madrid aan bod in het Sportforum van de NOS.

Nederlandse stijl

"Anderlecht is toch een beetje het Ajax van België", zegt Willem Vissers. "Zij willen aanvallend voetbal spelen en dan kom je al vrij snel bij Nederlandse trainers uit. Maar ik vind ook dat Rutten de ideale assistent-trainer is. Dus wat dat betreft vind ik de keuze van Anderlecht-directeur Frank Arnesen wel opvallend."

Luuk Blijboom heeft zijn bedenkingen bij de stap van De Boer. "Ik ga niet toeterend door de straat als Atlanta United de MLS (Amerikaanse voetbalcompetitie, red.) wint. Frank moet spelers opleiden voor de Premier League. Waarom dan gaan? Er zijn toch meer landen in Europa? Hij had ook naar Portugal of naar Frankrijk kunnen gaan."

De stap van Bosz kan beide heren wel bekoren. "Leverkusen is de laatste paar jaren toch de derde club van Duitsland, na Bayern München en Borussia Dortmund", zegt Vissers. Blijboom is het met hem eens. "Bosz is echt een Bundesliga-trainer, met heel veel aanvallend voetbal."

'Bosz heeft bij Leverkusen een goede selectie'

Ook de Nederlandse kampioenschappen shorttrack komen voorbij. Suzanne Schulting stelde afgelopen weekend teleur. Een slechte generale voor de EK van komend weekeinde in Dordrecht.

"Ik denk nog steeds dat Schulting daar relatief makkelijk kan winnen", zegt Van den Berg. "Maar door afgelopen weekend gaat het wellicht wel iets spannender voor haar zijn."

Nog even terug naar die NK: bij de mannen werd Daan Breeuwsma Nederlands kampioen, nadat hij een ronde te weinig had gereden. Alsof Sven Kramer maar 4.600 meter rijdt, in plaats van 5.000 meter. "Is die sport dan zó klein?", vraagt Vissers zich af. Blijboom laakt het optreden van bondscoach Jeroen Otter, die het voorval wegwuifde.

'Als Schulting de vorm van november heeft, rijdt ze op EK iedereen aan gort'

'Dumoulin krijgt nog kansen in de Tour'

Tom Dumoulin maakte vorige week bekend waarom hij in 2019 al zijn pijlen richt op de Giro d'Italia. "Het is op zijn lijf geschreven", stelt Vissers. "Italië is he-le-maal maf van Dumoulin", vult Blijboom aan. "En ik vind het mooi. In de Tour draait het om niet verliezen, in de Giro gaat het om winnen. En dat is een wezenlijk verschil."

De Belgische wielercommentator Michel Wuyts stelde in een column dat Dumoulin een laffe keuze had gemaakt. Volgens Van den Berg valt dat wel mee. "Geraint Thomas is vijf jaar ouder dan Tom. Hij won vorig jaar natuurlijk de Tour. Het is niet dat Dumoulin alle tijd heeft, maar het is nu ook niet zo dat dit zijn laatste kans is om nog eens in Frankrijk te winnen."

De gasten (vlnr): Van den Berg, Blijboom en Vissers) van het NOS SportForum van 7 januari 2019

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl