Thailand verleent tijdelijk asiel aan gevluchte Saudische vrouw

Aangepast
Rahaf Mohammed al-Qunun in een video op de luchthaven van Bangkok AFP

De Thaise immigratiedienst zegt dat de gevluchte Saudische vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun tijdelijk asiel krijgt in Thailand. Eerder kwam al de belofte dat ze niet onder dwang wordt teruggestuurd naar haar land, omdat in Saudi-Arabië haar leven gevaar zou lopen.

De 18-jarige Qunun is op de vlucht voor haar familie en wil asiel aanvragen in Australië. Ze zegt dat ze wordt bedreigd omdat ze de islam heeft afgezworen. Ook is ze bang dat haar familie haar zal vermoorden bij terugkeer.

Toen ze vorige week met haar familie op vakantie was in Koeweit besloot ze naar Australië te vluchten. Bij haar overstap in Bangkok werd ze naar eigen zeggen opgewacht door een man die haar zou helpen, maar in plaats daarvan verdween hij met haar paspoort en haar Australische visum.

Later keerde de man terug, in het bijzijn van Thaise beveiligers en een vertegenwoordiger van Kuweit Airlines. Die vertelden haar dat haar familie haar als vermist had opgegeven en dat ze zo snel mogelijk wordt teruggestuurd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Niemand kan me nu helpen'

Vanuit haar hotelkamer verspreidde Qunun berichten en video's op sociale media. "Ik ben bang dat mijn familie me zal vermoorden", schreef Qunun in een tweet. Tegenover persbureau Reuters voegde ze daaraan toe dat haar familie haar al vaker dreigde te doden, vaak vanwege "triviale dingen". In een ander bericht op Twitter liet ze een foto van haar paspoort zien, "omdat ik wil dat je weet dat ik echt ben, dat ik besta".

"Ik heb mijn verhaal en mijn foto gedeeld op sociale media", zei Qunun tegen de BBC. "Mijn vader is ontzettend boos dat ik dat heb gedaan. Ik kan niet studeren of werken in mijn land. Ik wil vrij zijn en kunnen werken en studeren." Ze zei dat ze niets meer te verliezen heeft.

Door de gebarricadeerde hoteldeur zei Qunun dat ze alleen wilde praten met een vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Aanvankelijk leken de Thaise autoriteiten dit te weigeren, maar inmiddels heeft de vrouw wel gesproken met iemand van de UNHCR.

De krant The Australian meldt dat Qununs vader mogelijk vandaag nog in Bangkok aankomt.

Sophie McNeill
@Sophiemcneill
Official from @KuwaitAirways is at Rahaf’s door but she’s refusing to leave #SaveRahaf
1 maand geleden

Volgens correspondent Eva Gabeler is er in Australië veel aandacht voor de zaak van Qunun. "Het is trending op Twitter en alle grote kranten zijn met het verhaal aan de haal gegaan." Het is nog maar de vraag of dit ook zal leiden tot bemoeienis van de Australische overheid. "Op dit moment zijn er geen signalen dat Australië zich in de zaak zal mengen", zegt Gabeler.

Eerdere zaak

Het vluchtverhaal van Qunun wordt vergeleken met de vluchtpoging van de 24-jarige Dina Ali Lasloom, die twee jaar geleden probeerde asiel aan te vragen in Australië. Toen ze via Koeweit naar de Filipijnen vloog om daar over te stappen naar Australië, werd ze door de autoriteiten in de kraag gevat. Ze werd teruggestuurd naar Saudi-Arabië en er is sindsdien nooit meer iets van haar vernomen.

STER Reclame