Tom Dumoulin na het wereldkampioenschap op de weg. Hij werd vierde achter Valverde, Bardet en Woods Getty

Tom Dumoulin zal zich volgend jaar mogelijk niet volledig richten op de Olympische Spelen. "Als de Tour dan een fatsoenlijk parcours heeft voor mij, kan het zijn dat de Spelen op de achtergrond belanden."

De individuele tijdrit in Tokio staat voor 29 juli op het programma, slechts tien dagen nadat in Parijs het Tourpeloton is gefinisht. De tijdrijders zijn op de Spelen ook verplicht aan de wegrace deel te nemen en die is al op 25 juli.

Gezien het tijdverschil tussen de Franse en Japanse hoofdstad is dat geen ideaal tijdpad.

Dumoulin: 'Wordt een hele moeilijke combinatie in 2020'

"Als de Tour dan een mooi parcours heeft, ga ik het niet nog een jaar uitstellen om alles op de Tour te zetten. Op dat moment gaat de Tour boven de Spelen. Bradley Wiggins heeft het wel gedaan (in 2012, red.), de Tour winnen en vervolgens een week later al naar de Spelen. Maar toen zat er geen tijdverschil tussen." De Spelen waren dat jaar in Londen.

Zilver in Rio

Voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 bereidde de nu 28-jarige ronderenner zich nog optimaal voor. Het hele jaar stond in het teken van goud op de tijdrit. Hij reed toen de Tour als voorbereiding, ook omdat er destijds zeventien dagen zaten tussen de laatste etappe en de olympische tijdrit.

Doordat hij bij een val in de Tour een breukje in zijn pols opliep, kende hij echter geen goede aanloop. Hij won alsnog zilver achter de Zwitser Fabian Cancellara.

Tom Dumoulin met zilver om zijn nek, op de achtergrond olympisch kampioen Fabian Cancellara ANP

"Olympisch goud zou ik heel graag willen", vervolgt Dumoulin. "Maar het wordt in 2020 een hele moeilijke combinatie." Het glooiende parcours in Tokio, over een lengte van 44 kilometer, is wel in het voordeel van Dumoulin.

'De Giro weer winnen in 2019, daar zou ik heel trots op zijn'

STER reclame