De Nederlander Tahith Chong maakte zijn debuut voor Manchester United

Solskjaer blijft winnen en gunt Chong debuut bij Man United

Ole Gunnar Solskjaer heeft ook zijn vijfde wedstrijd als trainer van Manchester United gewonnen. In de derde ronde van de FA Cup won United zonder goed te spelen eenvoudig met 2-0 van Reading en mocht de Nederlander Tahith Chong zijn officiële debuut maken.

Solskjaer had zijn elftal op flink wat plaatsen gewijzigd tegen de laagvlieger in het Championship. Zo begonnen Marcus Rashford en Anthony Martial op de bank. De opgeleefde Paul Pogba behoorde niet eens tot de wedstrijdselectie.

Zo had hij voor het eerst een basisplaats voor Alexis Sánchez, die afgelopen woensdag tegen Newcastle United zijn rentree maakte na ruim een maand blessureleed.

• AFP
    Tahith Chong tijdens zijn debuut voor Manchester United
  • AFP
    Scheidsrechter Stuart Attwell communiceert met de videoscheidsrechter

Aan de openingstreffer van Juan Mata ging een lange discussie met de VAR vooraf.

In eerste instantie werd een doelpunt van Fred afgekeurd, maar na het bekijken van de videobeelden constateerde de arbitrage dat Juan Mata in aanloop naar die treffer tegen de grond was gewerkt. De Spanjaard benutte zelf de strafschop.

• AFP
    Juan Mata heeft Manchester United op voorsprong gezet in het FA Cup-duel met Reading

In de toegevoegde tijd van de eerste helft verdubbelde Romelu Lukaku de score. De Belg werd in de diepte bediend door Sánchez en omspeelde eenvoudig Reading-doelman Jaakkola.

Debuut Chong

In de tweede helft mocht Chong voor het eerst zijn opwachting maken in een officieel duel van het eerste van Manchester United. De 19-jarige Nederlander kreeg een open doekje van de supporters op Old Trafford en liet zich een paar keer zien met mooie rushes.

Ook manager Solksjaer was te spreken over het talent van het jaar van vorig seizoen bij United. "Hij deed twee of drie aardige dingen en kreeg het publiek enthousiast. In je eerste optreden trek je niet direct de wedstrijd naar je toe als 19-jarige, maar in een half uur hebben we bij momenten wel gezien wat hij allemaal kan. Verdedigend deed hij zijn werk ook goed."

Vlak na de invalbeurt van Chong kreeg Solskjaer toch een tegenvaller te verduren toen Sánchez opnieuw naar de kant moest met hamstringproblemen. In het vervolg van de wedstrijd was weinig te beleven, maar de zege van United kwam niet meer in gevaar.

Captain Cesc Fàbregas en doelpuntenmaker Álvaro Morata van Chelsea

Morata helpt Chelsea aan zege

Chelsea won in de derde ronde van de FA Cup thuis van Nottingham Forest: 2-0. De Spaanse spits Álvaro Morata was de gevierde man met twee goals.

Bij een 0-0 stand miste captain Cesc Fàbregas, in mogelijk zijn laatste wedstrijd voor de Londenaren, een strafschop. De Spaanse middenvelder zag zijn inzet in de linkerhoek gekeerd worden door Forest-doelman Luke Steele.

Fàbregas zou in de belangstelling staan van AS Monaco en kreeg vijf minuten voor tijd een publiekswissel. Na afloop bedankte hij in tranen het Londense publiek.

Arsenal had weinig problemen met Blackpool, dat uitkomt in de derde Engelse divisie. Het 19-jarige talent Joe Willock scoorde voor rust twee keer en vlak voor tijd maakte Alex Iwobi er 3-0 van voor de ploeg van trainer Unai Emery.

Zevenklapper Spurs

Zonder Nathan Aké verloor Bournemouth op eigen veld met 3-1 van Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper het hele duel op de bank bleef. Jürgen Locadia speelde 75 minuten, maar kwam daarin niet tot scoren.

Vrijdag opende Tottenham Hotspur de derde ronde van de FA Cup met een zevenklapper op bezoek bij Tranmere Rovers. Fernando Llorente scoorde drie keer tegen de derdeklasser uit Liverpool, Serge Aurier was twee keer trefzeker.

Derde ronde FA Cup (Premier League-clubs)

Vrijdag Tranmere Rovers (3)-Tottenham Hotspur 0-7
Zaterdag Manchester United-Reading (2) 2-0
Bournemouth-Brighton & Hove Albion 1-3
West Ham United-Birmingham City (2) 2-0
Burnley-Barnsley (3) 1-0
Everton-Lincoln City (4) 2-1
Chelsea-Nottingham Forest (2) 2-0
Derby County (2)-Southampton 2-2