60 van de 90 konikpaarden moeten Oostvaardersveld uit
Een groot deel van de konikpaarden in het Oostvaardersveld, dat grenst aan natuurgebied de Oostvaardersplassen, wordt verplaatst. Zeker 60 van de 90 dieren worden verhuisd naar andere natuurgebieden in Nederland.
Het beleid in het Oostvaardersveld is anders dan in het natuurgebied, omdat daar zogenoemde 'gehouden' dieren leven. Daarom is het bijvoorbeeld verplicht om ze bij te voeren als er te weinig eten is. In de Oostvaardersplassen leven enkele honderden wilde konikpaarden.
De kudde in het Oostvaardersveld - een terrein van 100 hectare - is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daardoor dreigt nu een voedseltekort. Staatsbosbeheer kan kiezen tussen bijvoeren of verplaatsen van de dieren.
Alleenlevende hengsten
Het is dus de laatste optie geworden. Waar de konikpaarden naartoe gaan, wordt niet bekend gemaakt. De verhuisgroep bestaat uit 20 alleenlevende hengsten en nog 40 paarden uit diverse harems. De selectie is gemaakt om inteelt te voorkomen.
Voor, tijdens en na het vangen zullen dierenartsen de paarden monitoren. Alle dieren die verplaatst worden, worden medisch onderzocht en gechipt.
De dertig dieren die in het Oostvaardersveld blijven, gaan naar een ander deel van het terrein waar meer voedsel te vinden is, schrijft Omroep Flevoland.