Een gezin met twee kinderen is dit jaar zo'n 14,50 per maand meer kwijt aan boodschappen
NOS NieuwsAangepast

Veel mensen gaan erop vooruit, maar je moet wel even opletten

  • Achille Prick

    redacteur Economie

  • Achille Prick

    redacteur Economie

Het eerste loonstrookje voelt voor velen dit jaar misschien als een klein verlengstuk van de feestmaand. Want de meeste werkenden gaan er meerdere tientjes op vooruit, tot wel 50 of ruim 60 euro. Dat berekende het Nibud al en ADP, de grootste salarisverwerker van Nederland, bevestigt nu dat beeld. Maar... of je ook echt tientjes meer te besteden hebt? Dat ligt aan jezelf.

Eerst even de 'winnaars', voor zover je daar van kan spreken. Dat zijn werknemers in de metaal en bij technische bedrijven. Iemand die daar 3250 euro bruto per maand verdient, krijgt er eind deze maand 63 euro netto bij.

De 'verliezers' zijn in die vergelijking de ambtenaren. Die gaan bijvoorbeeld hogere pensioenpremies betalen. Een overheidsdienaar met een minimumloon (1616 bruto) gaat er 33 euro netto op vooruit en een collega met twee keer modaal (5556 bruto) krijgt er 45 euro netto bij.

"We zien bij iedereen een aanzienlijke loonstijging", zegt de directeur van ADP, Martijn Brand. Maar hij wijst er meteen op dat ook de kosten omhoog gaan: het lage btw-tarief is verhoogd naar 9 procent en de energie- en zorgkosten zijn deze maand flink gestegen. "Afhankelijk van hoe je consumeert denk ik dat je meer of minder kunt profiteren van de extra inkomsten. Als je wat weelderig leeft dan zou je in de min terecht kunnen komen."

Bruto maandlonen met netto veranderingen:

  • nos
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Volgens het Nibud is een gezin met twee kinderen al snel 23,50 euro per maand extra kwijt aan gas en elektriciteit. En de boodschappen. Die zullen in de meeste gevallen duurder uitvallen door de btw-verhoging van 3 procentpunt.

Bijvoorbeeld voeding: die zou datzelfde gezin met twee kinderen 14,50 per maand extra kosten. Al is dat op basis van de misschien wat zuinige aanname dat er vier euro per persoon per dag aan voeding wordt besteed. En voor de zorgverzekering gaat een gezin gemiddeld 10 euro meer betalen.

Huishoudboekje

Kortom, toch even oppassen deze maand, waarschuwt ook het Nibud. "Er verandert heel veel in januari, zowel in je inkomen als aan je uitgavenkant", zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud. "Het is goed om even rustig aan te doen met je geld en voor januari een huishoudboekje bij te houden. Dan weet je aan het eind van de maand hoe het er ongeveer voor de rest van het jaar uitziet."

En wie daarbij denkt alvast het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering in te boeken, moet ook even oppassen, waarschuwt het ADP. Want door de snellere afbouw van de arbeidskorting wordt er vaak wat meer belasting betaald over het vakantiegeld en de kerstbonus. Al blijft dat voor een modaal inkomen beperkt tot zo'n 3 euro minder vakantiegeld.

Het Nibud merkt dat mensen in januari bovengemiddeld bezig zijn met hun financiële huishouding. "Beter op je geld passen staat altijd in de top 3 van goede voornemens", zegt Gabriëlla Bettonville, hoofd communicatie van het Nibud.

"We merken het ook aan onze site, veel mensen gebruiken de persoonlijke budgetplanner of schrijven zich in voor coaching per e-mail. Maar de kachel iets lager zetten of een beetje opletten bij de boodschappen kan al best wat opleveren."

Addertje onder het gras

Terug naar het loonstrookje. Volgens salarisverwerker ADP gaat iedereen er netto op vooruit, behalve ambtenaren die meer dan 83.000 euro verdienen. Die leveren netto 4 euro per maand in.

Verder zijn er twee groepen die wat teleurgesteld zullen zijn: allereerst de 165.000 mensen die in het buitenland wonen en in Nederland werken, grensbewoners dus. Die hebben minder profijt van de belastingverlagingen.

En dan de mensen met hogere inkomens. Die zijn blij gemaakt met de geleidelijke verlaging van de inkomstenbelasting in de hoogste schijf; dit jaar van 51,95 procent naar 51,75 procent.

Maar er zit een addertje onder het gras, want de grens voor die hoogste schijf wordt vastgezet op 68.507 euro. Dat betekent dat voor steeds meer mensen een steeds groter deel van het salaris in het hoge belastingtarief valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl