De burgemeester van Schiermonnikoog heeft Defensie gevraagd om militairen naar de Waddeneilanden te sturen om te helpen bij het schoonmaken van de stranden. Volgens burgemeester Ineke van Gent is deze klus niet door de bewoners zelf te doen en "hebben we extra handen van buitenaf nodig", zegt ze op de radio tegen Omrop Fryslân. Eerder zei de burgemeester van Terschelling al steun van het leger te willen.

De stranden van Schiermonnikoog worden overspoeld met rommel, nadat er gisteren zo'n 270 containers van een enorm containerschip waren gevallen en voor de kust van de Waddenzee in zee belandden.

Enorme puinhoop

Van Gent ging vanochtend zelf kijken op het strand en schrok van wat ze zag; enorme hoeveelheden gloeilampen, schoenen en stoelen, maar ook veel plastic zoals zeeppompjes. Volgens Van Gent moet er snel iets gebeuren; er dreigt anders een ramp voor het Nationaal Park Schiermonnikoog.

"De bewoners van het eiland werken hard om alles op te ruimen, maar de kans is groot dat er nog veel meer zal aanspoelen en dat kunnen we niet aan. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden en nuchter te kijken hoe we dit gaan oplossen".

Gevaarlijke stoffen aangespoeld

Op Schiermonnikoog is inmiddels ook een zak van 25 kilo met de giftige stof peroxide aangespoeld. Die komt waarschijnlijk uit een van de drie containers met gevaarlijke stoffen die overboord geslagen is. De brandweer heeft de zak meegenomen voor onderzoek.

Een foto van de zak peroxide, die op Schiermonnikoog aanspoelde Twitter Ameland

STER reclame