2009: Paulien van Deutekom en Erben Wennemars bij de TVM-schaatsploeg ANP

Erben Wennemars kende Paulien van Deutekom door en door. Hij was ploeggenoot van de gisteren overleden schaatsster bij TVM en na hun schaatsloopbaan waren ze beiden analist bij de NOS.

Alhoewel hij wist dat ze ongeneeslijk ziek was, is hij toch geschrokken van haar dood: "Het is een heel groot verlies. Ze was een fantastische schaatsster, maar ook een heel mooi mens. Ze was altijd aardig, stond voor iedereen klaar."

'Uitzonderlijke dingen'

Paulien van Deutekom behaalde haar grootste succes in 2008, toen ze vriend en vijand verraste door wereldkampioen allround te worden. Wennemars: "Ze was nooit uitzonderlijk getalenteerd, maar behaalde wel een uitzonderlijke prestatie. Zij is het bewijs dat je als gewoon mens uitzonderlijke dingen kunt doen."

Wennemars over overlijden Paulien van Deutekom

In 2008 behaalde ze ook zilver bij de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter en goud op de ploegachtervolging. Van Deutekom werd uitgeroepen tot 'Schaatsster van het jaar 2008' en kreeg daarvoor de bijbehorende Ard Schenk Award.

Van Deutekom werd in eerste instantie bij de TVM-ploeg gehaald als trainingspartner voor Ireen Wüst en Renate Groenewold, maar werd veel meer dan dat: "Zij en Wüst zijn beste vriendinnen geworden. Ze wilde ook altijd trainen. Ze werd niet gezien als talent, had geen mooie stijl van schaatsen, maar kon heel hard trainen."

Daarom vond hij de titel in 2008 zo mooi: "Ze liet zien wat er kan gebeuren als je maar in jezelf blijft geloven."

Wüst intens verdrietig

Wüst zelf stond op Instagram stil bij het overlijden van haar "allerliefste vriendinnetje". Ze schreef: "Ik heb zoveel van je geleerd. Leren kijken zonder oordeel en overal het positieve van inzien. Onze vriendschap is meer dan bijzonder, dat is LIEFDE!"

Ook Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter in 2014, schaatste samen met Van Deutekom. "Twee jaar lang heb ik met haar in een ploeg mogen zitten. Zo'n ontzettend fijne, positieve en lieve vrouw. Hier kan ik verder geen woorden voor vinden."

'Ambassadeur voor onze sport'

Herman de Haan, directeur-bestuurder van schaatsbond KNSB: "De schaatssport verliest een groot sportvrouw en bovenal een geweldig, aimabel mens. Binnen de KNSB heerst verslagenheid bij allen die met haar hebben samengewerkt. Met haar enthousiasme, zowel voor de camera's als achter de schermen, was Paulien een uitstekende ambassadeur voor onze sport".

STER reclame