NOS Voetbal

De transferwindow is weer open: wat speelt er in de eredivisie?

Op 1 januari is, vooralsnog betrekkelijk geruisloos, de winterse transferwindow in het Europese voetbal opengegaan. De hele maand hebben de clubs de gelegenheid om zich te versterken, of om overbodige spelers ergens anders onder te brengen.

Wat speelt er zoal bij de eredivisieclubs? Wie gaan er weg en waarheen, en wie blijven er en waarom? Een overzicht.

Bart Ramselaar

PSV: Ramselaar en Isimat-Mirin naar uitgang?

Koploper PSV heeft zijn selectie prima op orde en hoeft ook niet te klagen, gezien de stand op de ranglijst. Wel lijkt het erop dat Bart Ramselaar en Nicolas Isimat-Mirin de club deze maand gaan verlaten.

Ramselaar, die in 2016 overkwam van FC Utrecht, komt al een tijdje niet meer voor in de plannen van trainer Mark van Bommel. Een vertrek lijkt dan ook onvermijdelijk. De Amersfoorter zou zelf zijn zinnen hebben gezet op een buitenlands avontuur.

Het contract van Isimat-Mirin, die onder Phillip Cocu nog een basisplaats had, loopt komende zomer af. Wil PSV nog geld verdienen aan de Franse bankzitter, dan zullen er deze maand zaken moeten worden gedaan. De verdediger zou vooral in Turkije nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Ajax: Magallán is binnen, Lainez in beeld

Ajax heeft zijn eerste vis al binnengehaald: woensdag werd - na lang touwtrekken - een akkoord bereikt over Lisandro Magallán. De 25-jarige verdediger van Boca Juniors tekent een contract van 4,5 jaar.

Verder verhuurt Ajax spits Kaj Sierhuis de komende anderhalf jaar aan FC Groningen, terwijl spits Matteo Cassierra juist uit het noorden terugkeert. Middenvelder Azor Matusiwa maakt het seizoen op huurbasis af bij De Graafschap.

De Amsterdammers zijn in de tussentijd druk bezig met de 18-jarige Mexicaanse international Diego Lainez. Ajax zou bij Club America een bod van 11 miljoen euro hebben neergelegd voor de talentvolle aanvaller. Ajax wil hem vervolgens een halfjaar in Amsterdam laten acclimatiseren, voordat hij eventueel de plaats kan innemen van Hakim Ziyech of David Neres.

Marc Overmars

Directeur Marc Overmars zal deze maand ongetwijfeld de nodige berichtjes op zijn telefoon ontvangen over spelers als Ziyech, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Maar het lijkt uitgesloten dat een van hen al deze winter vertrekt.

Wel op weg naar de uitgang is Luis Orejuela. De Colombiaanse verdediger, die in 2017 overkwam van Deportivo Cali, heeft het in Amsterdam niet gered en lijkt op weg naar het Braziliaanse Cruzeiro.

Tenslotte zou Ajax interesse hebben in de 18-jarige Juventus-spits Moise Kean en heeft Overmars laten doorschemeren dat Klaas-Jan Huntelaar - wiens contract afloopt - weleens zou kunnen bijtekenen.

Feyenoord: terugkeer van oude bekende?

Feyenoord beschikt niet over de financiële middelen om deze maand eens goed uit te pakken. Wel is er sprake van dat Rick Karsdorp voor een half jaartje terugkeert naar De Kuip. De 23-jarige verdediger maakte in 2017 de overstap naar AS Roma, waar hij - mede door een zware blessure - moeilijk aan de bak komt. Roma zou bereid zijn Karsdorp voor zes maanden aan Feyenoord te verhuren. Maar Feyenoord wil ook graag een optie tot koop en daartoe zou de Italiaanse club niet bereid zijn.

Tonny Vilhena

De vraag in Rotterdam-Zuid is verder vooral of er nog iemand weggaat. Tonny Vilhena, die een contract heeft tot medio 2020, zou na een sterke eerste seizoenshelft in de belangstelling staan van tal van topclubs. Verder is het afwachten welk shirt Yassin Ayoub de tweede seizoenshelft aantrekt. Hij verruilde afgelopen zomer FC Utrecht met hoge verwachtingen voor Feyenoord, maar die zijn nog niet uitgekomen.

Wellicht dat er deze maand ook nog witte rook uit De Kuip komt omtrent Giovanni van Bronckhorst. Het contract van de trainer die Feyenoord in 2017 naar de titel leidde, loopt komende zomer af. De vraag luidt: wordt het huwelijk met Gio verlengd?

FC Utrecht: nieuwe spits gewenst

Het goede voornemen voor het nieuwe jaar van FC Utrecht-trainer Dick Advocaat was om een nieuwe spits te halen. Het lijkt erop dat de Fransman Keelan Lebon dat wordt. Volgens Franse media wordt de 21-jarige spits in eerste instantie gehuurd van Ligue 2-club Paris FC, met een optie tot koop.

Cyriel Dessers

Utrecht heeft behoefte aan een spits omdat Simon Makienok met een zware blessure kampt en trainer Advocaat niet heel gelukkig lijkt met Cyriel Dessers en Jean-Christophe Bahebeck. Dessers gaat de Domstad deze maand vrijwel zeker verlaten en is in beeld bij De Graafschap. Aanvaller Sylla Sow is al weg: hij is vertrokken naar RKC Waalwijk.

Wordt het overigens niets met Lebon, dan heeft Utrecht altijd nog het aanstormende spitsenfenomeen Nick Venema achter de hand.

Vitesse: een rechtsback en een spits

Vitesse heeft aan het begin van de transferperiode meteen al afscheid genomen van Khalid Karami (verhuurd aan NAC Breda) en Thomas Bruns (verhuurd aan FC Groningen). De vacante rechtsbackpositie van Karami zal mogelijk worden ingevuld door Iyas Alilou Khouribech. De clubloze Spanjaard, die voorheen bij União Leiria speelde, is op proef mee op trainingskamp naar Portugal.

Verder zou Vitesse-trainer Leonid Sloetski de aanvallende opties van Vitesse deze maand willen uitbreiden. Aanvalsleider Tim Matavz is nog aan het revalideren van zijn eind september opgelopen beenbreuk, maar is wel ook mee op trainingskamp.

Heracles: blijft Peterson?

Bij Heracles, de nummer zes in de eredivisie, heerst relatieve rust, zoals wel vaker in Almelo. Wel is het de vraag of Kristoffer Peterson blijft. Voor de Zweedse spits, dit seizoen al goed voor tien goals, was eerder al serieuze belangstelling van AEK Athene.

Spits Vincent Vermeij, dit het in de eerste seizoenshelft met een reserverol moest doen, is net als Utrecht-aanvaller Dessers in beeld bij De Graafschap.

AZ: Bel Hassani is weg, volgt Friday?

In Alkmaar is inmiddels al afscheid genomen van Iliass Bel Hassani, die is verhuurd aan FC Groningen. In 'gezamenlijk overleg' is het contract ontbonden van Vince Gino Dekker, die juist afgelopen zomer overkwam van Ajax.

Fred Friday heeft de afgelopen tijd niet meegetraind met het eerste en zal deze maand ook hopen dat iemand zich voor hem meldt.

El Khayati, Zeneli en Thorsby

Bij ADO Den Haag is de grote vraag van deze maand: blijft uitblinker Abdenasser El Khayati? De middenvelder was dit seizoen al goed voor 12 doelpunten en 5 assists in 16 wedstrijden.

Abdenasser El Khayati in duel met Morten Thorsby

In Heerenveen moet worden bezuinigd en dus zouden er deze winter weleens wat spelers kunnen vertrekken. Er is Turkse en Italiaanse belangstelling voor Arber Zeneli, maar ook spelers als Morten Thorsby en Yuki Kobayashi liggen in de Friese etalage.

FC Groningen heeft al de nodige zaken gedaan op de huurmarkt en begroet deze maand Illias Bel Hassani (AZ), Thomas Bruns (Vitesse) en Kaj Sierhuis (Ajax).

En bij PEC Zwolle, dat net als Groningen in zwaar weer verkeert, wordt geflirt met Samuel Armenteros, die het afgelopen halfjaar door het Italiaanse Benevento werd verhuurd aan MLS-club Portland Timbers.

De transferwindow sluit weer op 1 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl