Grootste stijging cao-lonen sinds 2009
De economie draait al een tijdje goed, en dat heeft zich afgelopen jaar eindelijk ook vertaald in hogere lonen. Werknemers die onder een cao vallen kregen er gemiddeld 2,1 procent bij, meldt het CBS.
Dat is de grootste stijging sinds 2009, het eerste volle jaar van de crisis. Aan de andere kant is de loonstijging maar iets hoger dan de inflatie.
In 2009 was de economische malaise nog niet volledig in de cao's doorgedrongen, en dus konden de lonen toen naar verhouding flink stijgen met 2,8 procent. Sindsdien viel de groei terug, en kregen werknemers er telkens maar een klein beetje bij. Sterker nog, de prijzen voor diensten en goederen stegen lang harder dan de cao-lonen.
Waar is de loongolf?
Vakbonden en zelfs premier Rutte roepen al langer dat de lonen omhoog moeten, nu het beter gaat met de economie. Dat lijkt nu dus te gebeuren, maar nog niet snel genoeg volgens sommigen.
"Het is eigenlijk heel erg laag. Je zou verwachten dat als de economie op volle toeren draait het veel meer zou zijn", zegt hoogleraar financiën aan de Nyenrode Business Universiteit Jaap Koelewijn in het NOS Radio 1 Journaal. "Een loongolf is nog lang niet in beeld."
Volgens hem kunnen in sommige sectoren de lonen met 4 tot 5 procent omhoog. "De vakbonden hebben in sommige sectoren verrekte weinig macht", zegt Koelewijn. "Er ligt een rol voor de overheid om laaggekwalificeerde functies beter te gaan betalen."
Lagere inkomstenbelasting
Voor dit jaar houden werknemers sowieso meer nettoloon over dan het jaar ervoor, voorspelt salarisverwerker Raet. Zo krijgen mensen die onder de cao in de metaalsector vallen een plus van meer dan 2,5 procent, omgerekend gemiddeld meer dan 50 euro per maand.
Dat komt door de verlaging van de inkomstenbelasting en staat dus los van eventuele loonsverhogingen.
Werkenden met een modaal inkomen die niet onder een cao vallen gaan er het meest op vooruit, volgens het bedrijf: zij krijgen er maandelijks netto 59 euro bij.