Michael van Gerwen na zijn winst in de finale op Michael Smith
NOS Sport

'Van Gerwen is een bokser die staredown doet, maar dan de hele wedstrijd'

Boegeroep, berusting en applaus. De reacties van het publiek op Michael van Gerwen zondagavond tijdens de finale van het WK darts waren veelzeggend.

De Engelse fans schreeuwden aanvankelijk hun kelen schor voor Michael Smith, maar zagen naarmate de partij vorderde dat hij kansloos was tegen de 'groene sloopkogel' uit Vlijmen.

Niet bang

Meedogenloos. Dat is volgens darts-commentator Joris van den Berg de krachtige eigenschap die Van Gerwen zo typeert. En waarin hij de evenknie is van Phil Taylor, de beste darter aller tijden.

"Taylor was ongenaakbaar en dat aura heeft Van Gerwen ook", aldus Van den Berg. "Hij is niet bang om te verliezen. Maar wat nog belangrijker is, hij is ook niet bang om te winnen. Hij wil alleen maar winnen."

Van Gerwen gooit ogenschijnlijk zonder zenuwen zijn pijltjes in het bord. Keer op keer, zonder angst om te falen.

Volgens Van den Berg gaat het zelfs nog een stukje verder. "Hij breekt zijn tegenstander mentaal. Als een bokser die een staredown doet. Maar dan de hele wedstrijd. Van Gerwen zorgt ervoor dat zijn tegenstander niet in zijn spel kan komen."

Van Gerwen: 'Smith heeft gefaald, hij had niet de ballen'

De 29-jarige wereldkampioen heeft echter twee gezichten, constateert Van den Berg. En dat zie je duidelijk in de interviews na de wedstrijd. "Als hij praat over een doel dat hij bereikt heeft, dan zie je de liefde voor darts en komt de volle glimlach tevoorschijn."

"Maar zodra het over tegenstanders gaat, verandert zijn blik. Dan heeft hij vuur in zijn ogen, verstrakt zijn gezicht en heeft hij de blik van een moordenaar."

Van Gerwen heeft inmiddels alles gewonnen wat er te winnen valt. Ook afgelopen jaar was het weer vaak raak. Toch spreken veel mensen over een minder jaar voor de wereldkampioen.

"Twee jaar geleden was hij onverslaanbaar. Dit jaar ging het inderdaad minder, maar ik heb ook het gevoel dat het aan de volle kalender lag. Er is geen enkele speler die op elk moment kan winnen."

Michael van Gerwen schreeuwt het uit

Mindere momenten

"In elk seizoen, zelfs in elke partij heb je mindere momenten. Van Gerwen heeft dat ook, maar hij kan deze momenten heel kort houden." Ook in de finale van dinsdag had Van Gerwen een zwak moment. "Op dat moment moet je als tegenstander van Van Gerwen ook toeslaan. Je moet hem uit zijn evenwicht brengen, maar dat kunnen er maar weinig."

Vorig jaar slaagde Rob Cross daarin, in de halve finales van het WK. De doorgaans onverstoorbare Van Gerwen was van slag. "Dat was ook de laatste keer dat we Van Gerwen op die manier bezig zagen. Voor de rest wint Van Gerwen vaak op een zakelijke manier."

En wat nu? Wat valt er nog te winnen voor Van Gerwen? Kan hij nóg beter worden?

Dat weet Van den Berg niet. "Van Gerwen moet het nu vooral zoeken in de scores en de manier van winnen. De WK-finale met 7-0 winnen. Een 170-finish, negendarters.

Misschien Phil Taylor van de troon stoten? "Nee, Phil Taylor is de grootste aller tijden. Taylor won 16 keer het wereldkampioenschap (14 keer bij dartsbond PDC, 2 keer bij dartsbond BDO) en heeft dus wat betreft nog een grote voorsprong op Van Gerwen. Die heeft er nog maar drie. Maar qua niveau komt hij heel dichtbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl