Autobrand in het Brabantse Veen
NOS Nieuws

Verzekeraars: schade tijdens jaarwisseling groter dan vorig jaar

De schade aan particuliere woningen en auto's tijdens de jaarwisseling valt hoger uit dan vorig jaar. Het Verbond van Verzekeraars schat dat de schade 15 tot 20 miljoen euro gaat kosten. Vorig jaar was dat ruim 10 miljoen euro.

Ook was er een recordaantal meldingen van woningbranden, blijkt uit een schatting van Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp bij brand biedt. Het Verbond maakt zich zorgen over de toename van het aantal incidenten, zegt algemeen directeur Richard Weurding. "De trend gaat de verkeerde kant op." Hij spreekt wel van een "uitzonderlijke jaarwisseling".

Goede weersomstandigheden

Het hogere schadebedrag komt onder meer door het zachte weer. Op veel plekken in het land waren er goede omstandigheden om vuurwerk af te steken. De meeste schade wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme.

In de huidige cijfers zit de schade van de vonkenregen in Scheveningen niet verwerkt. Verzekeraars hebben daar nog geen totaalbeeld van. Volgens Weurding gaat het om veel kleine schades en enkele woningbranden.

De vonkenregen in Scheveningen

Het Verbond zegt dat de schade aan huizen meestal gedekt wordt door de verzekering. Bij auto's hangt het af van de polis en fietsen worden niet vergoed.

De gemeente Den Haag wees gisteren mensen via Twitter op de mogelijkheid kosteloos de gemeente aansprakelijk te stellen via een formulier. Of de schade dan daadwerkelijk wordt vergoed, wordt bepaald "aan de hand van wetgeving en jurisprudentie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl