ANP

Het WK is voor de Nederlandse voetbalsters nog 161 nachten slapen. Toch is international Jackie Groenen er nu al druk mee bezig. Alles moet wijken. "Oud & Nieuw heb ik thuis op de bank gevierd met m'n ouders. Zij waren voor twaalf uur al zelfs in slaap gevallen, dus ik heb in m'n eentje zitten aftellen."

Sterker nog, terwijl de meeste mensen op Nieuwjaarsdag hun roes lagen uit te slapen, werkte Groenen zich al in het zweet. "Ik moest gewoon trainen op 1 januari. Ik heb intervaltraining gedaan, om acht uur 's ochtends", lacht de middenvelder, die weer fit is na een enkelblessure waardoor ze de cruciale play-offs van Oranje miste. "Ik ben me aan het klaarstomen voor alles."

En 'alles' is niet niks, want het wereldkampioenschap in Frankrijk wacht komende zomer voor Groenen en Oranje. "Ik ben heel blij dat het nu 2019 is en dat we een groot toernooi hebben. Anders was dit interview niet zo leuk geweest, haha."

Trainingskamp Zuid-Afrika

De voorbereiding van Oranje begint deze maand al. Op 14 januari vliegt de ploeg naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp. "Daar gaat het WK voor ons echt beginnen", benadrukt Groenen.

"Een superleuke fase, want tot nu toe waren we altijd bezig met het wel of niet naar het WK gaan. Als we in Zuid-Afrika samenzijn, komt het gevoel dat we er echt naartoe werken."

Oud & Nieuw in alle rust thuis op de bank: Groenen is nu al bezig met WK

Het moet resulteren in opnieuw iets moois voor de voetbalsters, na het gewonnen EK van 2017 in eigen land. "Dat EK was m'n eerste grote toernooi. Op een bepaalde manier is het EK altijd moeilijk te overtreffen, maar dit is een nog groter podium om te laten zien wat we willen laten zien." En dat is wereldkampioen worden.

Oranjecampings

Groenen kan in Frankrijk rekenen op de steun van een hoop bekenden. "Vrienden en familie zijn al hun vakantiedagen aan het plannen zodat ze naar de wedstrijden kunnen komen. Ze kijken al naar campings en het huren van huizen. Daar word ik wel overweldigd van", zegt de middenvelder een beetje verlegen.

Groenen hoopt dan ook op groteske taferelen in het land, vergelijkbaar met een succesvol eindtoernooi van de Nederlandse mannen. "Ik hoop heel erg dat het groot wordt in Nederland, dat iedereen komt kijken en op 'Oranjecampings' staat. Dat zou wel wat zijn..."

Jackie Groenen op de training bij Oranje ANP

STER reclame