Zes doden en zestien gewonden bij ongeluk met trein op Deense brug
Bij een treinongeluk op een brug in Denemarken zijn vanochtend zes mensen overleden. Het ongeluk gebeurde op de Grote Beltbrug, die de eilanden Seeland en Fyn met elkaar verbindt.
Er zijn 16 gewonden gevallen; volgens de politie verkeren zij niet in kritieke toestand. Nog niet alle doden zijn geïdentificeerd en ook is er nog geen volledig overzicht van wie de 131 passagiers waren. De politie is door verschillende ambassades gebeld met de vraag of er buitenlanders onder de doden zijn. Daarop is dus nog geen antwoord. De machinist heeft het overleefd, melden Deense media.
Rond 07.30 uur moest een passagierstrein hard remmen voor een voorwerp dat losraakte van een goederentrein, die vanuit tegengestelde richting aan kwam rijden. Het ging om een lege container die door de harde wind de passagierstrein raakte, zei een woordvoerder van het onderzoeksteam. De politie zegt dat het nog lang kan duren voordat te zeggen is wat het ongeluk precies heeft veroorzaakt. De goederentrein vervoerde bierkratten en frisdrankflessen.
Plafond naar beneden
"De voorste coupé van de intercity is voor een deel in elkaar gedrukt", zegt correspondent Rolien Creton. "Mensen in de voorste coupés werden het ergst geraakt. Ramen vlogen eruit, stoelen en tafels werden eruit gerukt, delen van het plafond kwamen naar beneden."
Premier Rasmussen noemde het ongeluk tragisch. "De levens van gewone Denen die op weg waren naar hun werk of naar huis na de kerstvakantie, zijn verwoest". Koningin Margrethe zegt dat het "vreselijke ongeluk haar diep raakt".
Het ongeluk gebeurde op een brug waar ook auto's rijden. Vanwege harde wind was de weg vannacht afgesloten voor auto's. Treinen konden wel gewoon rijden. De brug is weer open voor auto's. Voor treinen blijft hij in ieder geval de rest van de dag gesloten. De twee treinen die bij het ongeluk betrokken waren, worden binnenkort weggehaald.
Hieronder beelden van beide treinen:
De politie riep passagiers vanochtend op contact te zoeken met familieleden en om te controleren of ze veilig waren. In een sporthal in de stad Nyborg werden reizigers opgevangen door onder meer psychologen.
Het was het ergste treinongeluk in Denemarken in ruim 30 jaar. In 1988 vielen acht doden en 72 gewonden bij een ongeluk bij Soroe op het eiland Seeland.