Jair en Michele Bolsonaro EPA

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is de uiterst rechtse Jaïr Bolsonaro beëdigd als nieuwe president. Hij reed met zijn vrouw staande in een open Rolls-Royce naar het regeringscentrum. Duizenden politiemensen en militairen waren op de been om de inauguratie te beveiligen.

Bij zijn beëdiging zei Bolsonaro dat het land nu "bevrijd is van socialisme en politieke correctheid".

De miljoenen Brazilianen die een paar maanden geleden op Bolsonaro stemden hopen dat hij de beloofde veranderingen gaat waarmaken. De 63-jarige Bolsonaro heeft aangekondigd dat hij de corruptie en criminaliteit hard gaat aanpakken. Daarvoor heeft hij in zijn kabinet diverse militairen aangesteld.

Veel Brazilianen maken zich ook zorgen omdat Bolsonaro, een fan van Donald Trump, tijdens zijn campagne omstreden uitspraken deed. Ze vragen zich af of hij als president zijn toon zal matigen. President Trump stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo naar de ceremonie.

Bolsonaro heeft onder meer gezegd dat iedereen zich mag bewapenen en dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Zijn plannen kunnen stuiten op verzet van het Huis van Afgevaardigden, waarin dertig partijen zitten.

Wat de economie betreft heeft de nieuwe regering het tij mee, want het land kruipt uit een langdurige recessie. Die langzame groei loopt wel gevaar nu het wat minder goed gaat met de wereldeconomie. De nieuwe minister van Economische Zaken Paulo Guedes moet zorgen dat de groei doorzet.

STER reclame