Een kiosk aan de boulevard is door de brand vernield
NOS NieuwsAangepast

Bouwer na vonkenregen Scheveningen: vreugdevuur was te hoog

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen was eigenlijk te hoog. Een van de bouwers van het vuur heeft dat gezegd. Door de harde wind ontstond een vonkenregen en brak op meerdere plekken brand uit.

De brandweer was rond 16.00 uur klaar met het nablussen van de 48 meter hoge brandstapel. Die wordt daar traditioneel gebouwd door mannen uit Scheveningen, als onderdeel van een wedstrijd met het naburige Duindorp.

De groepen proberen elkaar elk jaar te overtreffen en de brandstapels van houten pallets worden steeds hoger. Dit jaar is de strijd tussen de bouwers "uit de hand gelopen", gaf de bouwer toe in het NOS Radio 1 Journaal.

De dag na de vonkenregen is het ongeloof groot:

 • Tanja Braun / NOS
  Smeulende resten van het vreugdevuur in Scheveningen
 • NOS / Mattijs van de Wiel
  De brandweer is nog steeds bezig met het blussen van de stapel
 • NOS
  De nabijgelegen tramhalte bij daglicht
 • NOS
  Een fiets is er niet goed vanaf gekomen na de vonkenregen

Het lid van de organisatie zei de gevolgen van de vonkenregen te betreuren, maar is niettemin blij dat het team uit Scheveningen dit jaar heeft gewonnen. "Volgend jaar maken we er weer een leuk feestje van, maar dan met een brandstapel van maximaal 20 meter hoog", zei de bouwer, die anoniem wil blijven.

Burgemeester Krikke van Den Haag heeft zich in een reactie op de problemen met het vuur afgevraagd of de vreugdevuren in de toekomst nog in deze vorm kunnen doorgaan.

Bekijk hier beelden van de vonkenregen in Scheveningen:

Vonkenregen in Scheveningen

De brandweer en gemeente hebben de brandstapel in aanloop naar de jaarwisseling gecontroleerd en goedgekeurd. Maar nadat de toren gisteravond in brand was gestoken, kreeg de organisatie al snel door dat het niet goed ging.

"Het was een hele mooie fik. Maar toen de wind harder werd, vroegen we ons meteen af: moeten we stoppen?", zei de bouwer. Op dat moment was het vuur echter al niet meer uit te krijgen. "De weersvoorspellingen zijn in de gaten gehouden. Dit was een verrassing voor iedereen."

Harde wind was al voorspeld

Michiel Severin van Weerplaza zegt dat al verwacht werd dat het hard zou gaan waaien langs de kust. Daar was voor gisteravond en vannacht windkracht 4 tot 5 voorspeld.

"Misschien is in Scheveningen de wind een klein beetje gedraaid, waardoor je lokaal wat meer wind krijgt", voegt hij eraan toe. "Maar die windkracht 4 tot 5 stond gewoon in de weersvoorspelling."

'Vuur boven Scheveningen buitengewoon beangstigend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl