Bij autobrand in Oss werden naar verluidt twee auto's verwoest SQ Vision

Op diverse plaatsen in Nederland zijn afgelopen nacht auto's uitgebrand. In de meeste gevallen is er opzet in het spel. Het aanhouden van verdachten is vaak lastig, omdat daders snel zijn gevlogen.

De provincie Noord-Brabant spant de kroon met autobranden op zeker vier verschillende plaatsen. Het Brabants Dagblad en Omroep Brabant schrijven over branden in Oss, Tilburg, Drunen en Veen. In die laatste plaats is het in de fik steken van auto's een "officieuze Nieuwjaarstraditie", die volgens de Brabantse krant al twintig jaar gaande is.

Van traditie kan ook gesproken worden in Amsterdam-Noord, waar vannacht twee auto's uitbrandden. Volgens stadszender AT5 staat de teller voor dit jaar op 35. Vorig jaar, toen er in Noord 39 auto's in vlammen opgingen, werd een lokauto ingezet door de politie. Ook het stadsdeel Nieuw-West heeft last van autobranden, meldt de zender.

17-jarige jongen

Vannacht waren er ook weer twee autobranden in Utrecht, waar sinds november al tientallen auto's zijn afgebrand. Afgelopen weekend werd een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een autobrand. Na onderzoek is ook een 18-jarig jongen aangehouden. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen op zes.

Utrecht heeft de laatste jaren ook een traditie van autobranden bij Oud en Nieuw opgebouwd. Vorig jaar werden er in de Oudejaarsnacht zeventien auto's aangestoken; in de drie jaren daarvoor telkens meer dan 30. De gemeente zet een onbemand vliegtuigje in met warmtesensoren om branden eerder te signaleren. De gemeente wil niet zeggen wanneer het toestel is ingezet en wat het opgeleverd heeft.

Den Haag

Den Haag had ook een roerig weekend. In Rijswijk brandden afgelopen nacht drie auto's uit op een parkeerterrein. Twee geparkeerde auto's raakten zwaar beschadigd. De politie Den Haag heeft vannacht twee verdachten aangehouden.

In de nacht van zaterdag op zondag rukte de Haagse brandweer ruim twintig keer uit, meldt Omroep West. In de meeste gevallen ging het om brandende containers, maar er gingen ook een aantal auto's in vlammen op.

In Arnhem en in het aangrenzende Velp brandden vannacht in totaal in ieder geval twee auto's uit. Ook in Heerde, aan de noordrand van de Veluwe, ging een auto in vlammen op. Bewoners zeggen tegen nieuwssite Veluweland dat zij knallen hoorden. Er was dus mogelijk vuurwerk in het spel.

STER reclame