1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Wüst grijpt ook nationale titel op 1.000 meter

Wüst grijpt ook nationale titel op 1.000 meter

Ireen Wüst heeft bij de KPN NK afstanden in Heerenveen na de 1.500 meter ook de 1.000 meter op haar naam geschreven. De 32-jarige Wüst veroverde voor de derde keer de nationale titel op de kilometer in een tijd van 1.14,86.

Het zilver was ook voor een allroundster: Antoinette de Jong werd verrassend tweede in 1.15,27. Jutta Leerdam legde in een tijd van 1.15,30 beslag op het brons.

Wüst, De Jong en Leerdam hebben zich daarmee op deze afstand automatisch geplaatst voor de WK afstanden, die in februari in Inzell worden verreden.

Shorttrackster Suzanne Schulting kon geen potten breken: de Sportvrouw van het Jaar eindigde met een tijd van 1.17,15 als dertiende.

Leerdam, De Jong en De Neeling naar EK sprint

Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling (vierde) en Letitia de Jong (vijfde) hebben zich gekwalificeerd voor de EK sprint, over twee weken in Collalbo. Daartoe is een combinatieklassement opgemaakt van de 500 en de 1.000 meter.

Wüst: 'Ik was mijn sprintvezels een beetje kwijt, maar heb ze teruggevonden'

Wüst was in 2006 en 2007 ook al eens Nederlands kampioen op de 1.000 meter. In de jaren daarna won ze nog twee keer zilver en vijf keer brons, maar de titel moest ze achtereenvolgens laten aan Paulien van Deutekom, Annette Gerritsen, Thijsje Oenema, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors.

Wüst heeft sprintvezels terug

"Het is lang geleden", reageerde Wüst op haar eerste titel op de kilometer sinds 2007. " Ik was mijn sprintvezels een beetje kwijt, maar ik heb ze weer teruggevonden."

De Brabantse gaf toe een beetje verbaasd te zijn over haar prestatie. "Ik wist wel dat ik het in me had, maar ik wist niet of het ijs het toeliet."

Leerdam: 'Ik wilde winnen'

Jutta Leerdam, die zondag haar twintigste verjaardag vierde, won brons en plaatste zich daarmee voor de WK afstanden. "Plaatsing voor de WK was niet mijn hoofddoel, ik wilde winnen", reageerde Leerdam.

Jarige Leerdam: 'Plaatsing WK was niet mijn hoofddoel, ik wilde winnen'

Had Leerdam daardoor geen leuke verjaardag? "Iedereen zegt: je moet tevreden zijn, je moet tevreden zijn. Dus ik luister maar naar de mensen om me heen."

"Ik wil gewoon graag winnen, maar ik moet het maar gewoon accepteren. Straks laat ik het wel los, denk ik. En ben ik gewoon hartstikke blij."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl