1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Bergsma de beste op 10 kilometer in baanrecord

Bergsma de beste op 10 kilometer in baanrecord

Jorrit Bergsma is voor de derde keer op rij (en de vijfde keer in totaal) Nederlands kampioen op de 10.000 meter geworden. De Fries gaf zijn titel in Heerenveen glans door het baanrecord van Sven Kramer uit de boeken te rijden.

Bergsma reed een tijd van 12.43,70, terwijl Kramer vijf jaar geleden tot een tijd van 12.45,09 kwam. Kramer zelf kwam niet op het ijs: hij had zich zaterdag afgemeld voor de 10 kilometer.

De 32-jarige Bergsma reed in de voorlaatste rit tegen Patrick Roest en bij absentie van zesvoudig kampioen Kramer zou in die rit goud en zilver moeten worden verdeeld. Aldus geschiedde, al was door het sterke rijden van Bergsma van een echt gevecht geen sprake.

Bergsma en Roest naar WK

Na 2,5 kilometer pakte Bergsma een seconde en na 7,5 kilometer zette hij opnieuw aan, om te eindigen met zes 29'ers. De 23-jarige Roest had daarop geen antwoord: 12.50,86.

Roest won daarmee wel zilver en plaatste zich samen met Bergsma op de 10.000 meter voor de WK afstanden, in februari in Inzell. Het brons in Thialf was in 13.06,21 voor Douwe de Vries.

Bergsma: 'Heel vet'

"Dit is de eerste keer dat ik een baanrecord hier pak, dat is heel vet", reageerde een blije Bergsma. "Zo voldaan ben ik niet vaak van het ijs gestapt."

Bergsma geniet van baanrecord: 'Eerste keer hier, dat is heel vet'

"Als je hier zo'n tijd rijdt, in een vol Thialf, dat is gewoon een toprit. Ik rijd bijna een persoonlijk record. Daar kan ik heel erg van genieten."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl