Bergsma de beste op 10 kilometer in baanrecord

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bergsma de beste op 10 kilometer in baanrecord
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorrit Bergsma is voor de derde keer op rij (en de vijfde keer in totaal) Nederlands kampioen op de 10.000 meter geworden. De Fries gaf zijn titel in Heerenveen glans door het baanrecord van Sven Kramer uit de boeken te rijden.

Bergsma reed een tijd van 12.43,70, terwijl Kramer vijf jaar geleden tot een tijd van 12.45,09 kwam. Kramer zelf kwam niet op het ijs: hij had zich zaterdag afgemeld voor de 10 kilometer.

De 32-jarige Bergsma reed in de voorlaatste rit tegen Patrick Roest en bij absentie van zesvoudig kampioen Kramer zou in die rit goud en zilver moeten worden verdeeld. Aldus geschiedde, al was door het sterke rijden van Bergsma van een echt gevecht geen sprake.

Bergsma en Roest naar WK

Na 2,5 kilometer pakte Bergsma een seconde en na 7,5 kilometer zette hij opnieuw aan, om te eindigen met zes 29'ers. De 23-jarige Roest had daarop geen antwoord: 12.50,86.

Roest won daarmee wel zilver en plaatste zich samen met Bergsma op de 10.000 meter voor de WK afstanden, in februari in Inzell. Het brons in Thialf was in 13.06,21 voor Douwe de Vries.

Bergsma: 'Heel vet'

"Dit is de eerste keer dat ik een baanrecord hier pak, dat is heel vet", reageerde een blije Bergsma. "Zo voldaan ben ik niet vaak van het ijs gestapt."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bergsma geniet van baanrecord: 'Eerste keer hier, dat is heel vet'

"Als je hier zo'n tijd rijdt, in een vol Thialf, dat is gewoon een toprit. Ik rijd bijna een persoonlijk record. Daar kan ik heel erg van genieten."

Bij de KPN NK afstanden verdient de topdrie van iedere afstand een ticket voor de WK afstanden. Alleen bij de 5.000 meter voor vrouwen en 10.000 meter voor mannen gaat het om de toptwee.

De deelnemers voor de EK sprint en de EK allround worden geselecteerd op grond van een combiklassement. Voor de sprinters is het een klassement over de 500 en 1.000 meter en voor de allrounders over de 1.500 meter en de 3.000 meter (vrouwen)/5.000 meter (mannen).

Uitslag 10.000 meter (m)

STER Reclame