Sergio Agüero

Manchester City sluit matige maand af met winst

Manchester City heeft de matige reeks resultaten in december toch nog weten af te sluiten met een overwinning. Op bezoek bij Southampton won de ploeg van Pep Guardiola met 3-1. City verloor de voorgaande duels van Leicester City (1-2) en Crystal Palace (2-3) en ging begin december ook met 2-0 onderuit bij Chelsea.

David Silva miste de eerste kans voor City, maar maakte dat snel goed met een goal na een assist van Bernardo Silva vanaf de achterlijn. Nadat Sergio Agüero en Mahrez kansen hadden laten liggen om de marge te vergroten, viel de gelijkmaker van de thuisploeg. Pierre-Emile Højbjerg poeierde na geknoei van Zintsjenko fraai de 1-1 binnen.

Beslissing vlak voor rust

Southampton putte vertrouwen uit de gelijkmaker, maar op slag van rust nam City weer afstand. James Ward-Prowse werkte een voorzet van Raheem Sterling in eigen doel en uit een voorzet van Zintsjenko scoorde Agüero met een kopbal bij de tweede paal.

• AFP
    Sergio Agüero in actie tegen Southampton
  • AFP
    Zorgen bij Pep Guardiola

Na rust trof Agüero uit de draai de lat en stond doelman McCarthy met een aantal prima reddingen meer treffers in de weg. Southampton slaagde er niet in de marge te verkleinen en de zege was voor City. Voor een grove tackle op Fernandinho kreeg Højbjerg in de slotfase nog een rode kaart.

Het verschil tussen Manchester City en koploper Liverpool, dat zaterdag met 5-1 won van Arsenal, blijft zeven punten. Aankomende donderdag kan regerend kampioen City het gat verkleinen als Liverpool op bezoek komt in Manchester.

'Goalgetter' Kanté loodst Chelsea langs Crystal Palace

Chelsea bleef in het spoor van Tottenham Hotspur en Manchester City. De nummer vier van de Premier League won met het kleinst mogelijke verschil van Crystal Palace: 1-0. Dat had Chelsea te danken aan de kleinste speler op het veld: N'Golo Kanté.

Chelsea bracht drie weken geleden mede dankzij een treffer van Kanté Manchester City de eerste nederlaag (2-0) van het seizoen toe, maar verloor in de laatste weken ook van Tottenham Hotspur, Wolverhampton Wanderers en Leicester City.

Eenzijdig duel

Van overmoed van de thuisploeg, waar Patrick van Aanholt van begin tot eind meedeed, was geen sprake. Crystal Palace nam van minuut één de defensieve stellingen in en liet Chelsea vrolijk combineren op de eigen helft.

• AFP
    N'Golo Kanté springt in de armen van Ross Barkley na zijn winnende treffer tegen Crystal Palace
  • AFP
    N'Golo Kanté en David Luiz verlaten tevreden het veld van Crystal Palace
  • AFP
    N'Golo Kanté schiet de bal langs Patrick van Aanholt in het doel

Veel kansen leverde dat niet op, al raakte Ross Barkley met een omhaal de paal en teisterde ook Willian het aluminium uit een vrije trap.

De grootste pechvogel bij Chelsea was echter Olivier Giroud. De Fransman vond zowel in de eerste als de tweede helft op prachtige wijze het net, maar beide treffers werden afgekeurd wegens buitenspel.

De tweede poging moest Giroud bovendien bekopen met een op het oog ernstige enkelblessure.

Olivier Giroud grijpt na zijn enkel na zijn tweede afgekeurde treffer tegen Crystal Palace

Kanté breekt de ban

Vijf minuten na rust brak uitgerekend N'Golo Kanté de ban. De kleine Franse balafpakker ging plotseling diep en werd feilloos gevonden door David Luiz. Patrick van Aanholt deed nog een uiterste, maar vergeefse poging om de bal te blokkeren.

Voor Kanté, die na de komst van spelmaker Jorginho veel vaker in de zestienmeter van de tegenstander te vinden is, is het al de derde treffer dit seizoen. In de voorgaande drie seizoenen in de Premier League maakte hij er in totaal ook drie.

Slotoffensief

In de laatste tien minuten kroop Palace alsnog uit de defensieve stellingen en perste er nog een stevig slotoffensief uit. Tot de gelijkmaker leidde de bestorming van het Chelsea-doel echter niet.

Chelsea blijft vierde met twee punten achterstand op Tottenham Hotspur en vier op Manchester City. Crystal Palace verzamelde tot nu toe 19 punten en staat daarmee 5 punten boven de degradatiestreep.

Manchester United leeft op zonder Mourinho

Manchester United boekte zijn derde opeenvolgende zege na het ontslag van José Mourinho. Met interim-trainer Ole Gunnar Solskjaer op de bank werd Bournemouth verslagen: 4-1.

Paul Pogba scoort twee keer tegen Bournemouth

Paul Pogba tekende voor de eerste twee treffers en nog voor rust maakte Marcus Rashford de 3-0. Nathan Aké deed in blessuretijd van de eerste helft met een fraaie kopbal iets terug namens Bournemouth, waarna invaller Romelu Lukaku de eindstand op 4-1 bepaalde. Door een rode kaart voor Eric Bailly eindigde United het duel met tien man.