1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

Verkouden Visser pakt nationale titel op 5.000 meter

Verkouden Visser pakt goud op 5.000 meter

Esmee Visser heeft op imposante wijze de nationale titel veroverd op de 5.000 meter. De olympisch kampioene reed op de KPN NK afstanden in Thialf ondanks een flinke verkoudheid bijna het baanrecord van Martina Sábliková uit de boeken: 6.49,49.

Visser, die zaterdag op de 3 kilometer vierde werd en tot haar grote teleurstelling op die afstand naast een WK-ticket greep, reed in de voorlaatste rit tegen Carien Kleibeuker een fraaie, vlakke race.

Pas in de slotronde reed ze haar eerste 33'er en daardoor bleef ze net boven Sábliková's baanrecord (6.49,31) uit 2007.

Kleibeuker ook naar WK

De 40-jarige Kleibeuker werd tweede in 6.53,97 en plaatst zich daardoor net als Visser voor de WK afstanden in februari in Inzell. Kleibeuker is viervoudig Nederlands kampioen op de 5.000 meter en won in 2000 - Esmee Visser was toen drie jaar - al eens brons.

Zondag ging het brons in Thialf naar Carlijn Achtereekte in 6.56,06. Aangezien alleen de beste twee op de 5 kilometer zich voor de WK afstanden plaatsen, ontbreekt Achtereekte op dat toernooi. Ze rijdt wel de 3.000 meter in Inzell.

In de slotrit bleef titelverdedigster Antoinette de Jong met 6.59,87 ver van de tijden van Visser en Kleibeuker verwijderd.

Geen baanrecord, wel titel

De 22-jarige Visser, die de hele nacht had liggen hoesten in bed, miste het baanrecord uit 2007 op een haar. "Ik ben het vooral in de laatste tweehonderd meter verloren. Dat blijft voor mij een heel groot aandachtspunt, die laatste ronde goed blijven zitten en niet te gehaast gaan rijden."

Visser deed vannacht geen oog dicht: "Alleen maar lopen hoesten in bed"

"Ik wil dan te graag, dan gooi ik een arm los en verlies ik alles", aldus de nationaal kampioene. "Op dat laatste rechte stuk was er toch weer een stemmetje in mijn hoofd dat zei: gooi die arm los, want je moet sneller. Dan doe ik dat en verlies ik 'm."

Kleibeuker: 'Laatste keer in vol Thialf'

Kleibeuker wilde in Thialf nog één keer genieten, en dat lukte prima. "Dit is wel een bijzonder jaar voor mij. Ik ben naast het schaatsen gaan werken en eigenlijk merkte ik dat het schaatsen een beetje wegliep."

"Toen heb ik anderhalve maand geleden onbetaald verlof opgenomen en dacht ik: oké, ik probeer nog één keer zo goed mogelijk ervan te genieten en die mooie dingen van schaatsen te ervaren. Dat ik dat op mijn 40ste mag doen."

Zilveren Kleibeuker: 'Jongens, op mijn 40ste reed ik in een vol Thialf'

"Het is mooi om te zeggen: jongens, op mijn 40ste reed ik in een vol Thialf. Dat is voor mij veel waard", aldus een uitgelaten Kleibeuker, die er nu toch wel serieus aan denkt om na de WK te stoppen. "Dit was voor mij wel de laatste keer een vol Thialf, ja."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl