ANP

Veel werknemers in sorteercentra van PostNL worden onderbetaald. De postbezorger doet dit door gebruik te maken van schijnconstructies in ten minste 16 van zijn 22 sorteerdepots. Dat maakt vakbond FNV op uit verschillende rapporten van de Inspectie SZW, de toezichthouder op het terrein van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

FNV is gealarmeerd. "PostNL heeft hier de cao weggetoverd", meent bestuurder Masja Zwart. De vakbond heeft een proces aangespannen tegen het bedrijf.

"Voor PostNL zijn mensen niet belangrijk. Er is een race naar de bodem gaande", zegt Aron Koekkoek, sorteerder uit Den Hoorn bij Delft. Mede door hem is de zaak aan het rollen gekomen. Koekkoek stapte naar de inspectie omdat hij vermoedde dat hij voor zijn bijbaantje werd onderbetaald.

PostNL wil inhoudelijk niet ingaan op de verwijten, ook al zijn die uitvoerig gedocumenteerd door de inspectie. Het postbedrijf vindt de rapporten onvolledig en is van plan dit ook te melden aan de inspectie.

'Het is een race naar de bodem geworden'

PostNL maakt gebruik van een "onderaannemerconstructie". De postbezorger duwt uitzendbureaus in de rol van onderaannemer, maar in werkelijkheid zijn ze dat niet. Een echte onderaannemer is volgens de regels verantwoordelijk is voor zijn eigen planning, productie en de mensen. Maar de uitzendbureaus leveren in de praktijk alleen het personeel, ze gaan niet over de planning en ook niet over de productie. Die blijft in de praktijk in handen van PostNL. Daarom zouden de werknemers volgens de inspectie betaald moeten worden volgens de cao van PostNL, die veel beter is dan die van de zogenaamde onderaannemers.

PostNL heeft, volgens de inspectie, "zijn arbeidskrachten geen recht gegeven op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden als die gelden voor werknemers in gelijke functies in dienst van PostNL".

Zaak half januari voor de rechter

FNV stapt naar de rechter in verband met de misstanden in de sorteercentra in Amersfoort, Waddinxveen en Goes. Die zaken komen op 17 januari voor, in Enschede. Dat de zaak nu voor de rechter is, is nog een reden voor PostNL om slechts algemeen commentaar te geven. "Contracting is een bestaande manier van werken waarbij wij en onze partners ons altijd hebben gehouden aan de wettelijke kaders."

Bij de sorteercentra van PostNL werken circa duizend mensen, zegt FNV. PostNL wil geen exact aantal noemen. Volgens Zwart van FNV spaart het bedrijf vele miljoenen euro's uit door mensen te betalen alsof ze voor een onderaannemer werken. "De cao geldt alleen maar voor een enkele manager."

Lonen gecorrigeerd

Bij de onderaannemerconstructies zijn verschillende uitzendbureaus betrokken. Afgelopen twee jaar heeft de FNV van In Person, Tempo Team, Young Capital en 365 geëist dat ze hun personeel het juiste salaris gaan betalen. Ook met terugwerkende kracht.

Tempo Team, onderdeel van Randstad, doet dat niet. Young Capital, waarvoor Koekkoek werkt, heeft de salarissen verhoogd, maar voldoet nog steeds niet aan de cao. In Person en 365 hebben de eisen van de FNV wel ingewilligd. De FNV vat dat op als bekentenis dat de constructies niet deugen, ook al erkennen de uitzenders dat niet met zoveel woorden.

De klachten van de FNV hebben er wel voor gezorgd dat sorteerder Koekkoek inmiddels 12,50 per uur krijgt in plaats van 9 euro, voor wat hij noemt "zwaar werk". Maar het loon dat hij heeft misgelopen door de constructie, zal vooralsnog niet vergoed worden.

STER reclame