
'Per ongeluk' nieuwe sprinkhaansoort voor Nederland ontdekt
In een stadspark in Amersfoort is een voor Nederland nieuwe sprinkhaansoort ontdekt. Vleermuisexpert Zomer Bruin stuitte bij een zoektocht naar vleermuizen per ongeluk op de schildboomsprinkhaan, zo meldt het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.
De felgroene schildboomsprinkhaan komt van oorsprong voor in landen rond de Middellandse Zee. Vermoedelijk is het dier meegereisd met geïmporteerde bomen en heeft het zich hier permanent weten te vestigen.
De vleermuisexpert ontdekte de nieuwe soort toen hij in het Amersfoortse park Randenbroek zocht naar vleermuizen. Sinds 2016 hoorde hij een geluid waarvan hij dacht dat het de grootoorvleermuis was. Nu blijkt het geluid afkomstig van de sprinkhaansoort.
Winter
Sprinkhanenexpert Baudewijn Odé zegt in Vroege Vogels dat het bijzonder is dat een soort uit het warme Middellandse Zee-gebied zich permanent in Nederland weet te vestigen.
Opmerkelijk is ook dat de schildboomsprinkhaan in de winter gewoon actief blijft, terwijl de 'reguliere' Nederlandse sprinkhanen dat niet blijven.
Aantal nieuwe besmettingen daalt weer onder de 5000
Er liggen wel wel meer mensen in het ziekenhuis: 2434, van wie 690 op de ic.
- liveblog
Beraad burgemeesters over avondklok dag uitgesteld • Aangifte na belediging boa's
Het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- live
Kijk live mee: Ernst Kuipers over de situatie in de ziekenhuizen
Volg hier het wekelijkse persmoment van Ernst Kuipers. Wat betekent de daling van de besmettingscijfers voor de ziekenhuizen? En wat verwacht hij van de Britse variant?