Media-TV

In Rotterdam hebben meer dan duizend mensen meegelopen in een stille tocht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen in de stad. In een maand tijd zijn in Rotterdam drie vrouwen door een man in hun omgeving gedood.

Vorige week werd de 16-jarige Humeyra bij haar school doodgeschoten. De stille tocht is ook om haar dood te herdenken. De tocht begon op het plein bij het Designcollege en eindigde bij het stadhuis, waar burgemeester Aboutaleb de deelnemers ontving.

In de tocht liepen veel vrouwen mee, maar ook onder meer vrienden van de Amerikaanse studente die onlangs werd vermoord, en familieleden van andere slachtoffers van geweld tegen vrouwen. Ook enkele Rotterdamse raadsleden en wethouders liepen mee.

Dagelijks gebeld over huisverbod

De organisatie was erg tevreden over "de gigantische opkomst". Patricia Ooms, directeur van Stichting Dona Daria, bedankte in het bijzonder de mannen die erbij waren. "Mannen die niet meer zwijgen en aangeven dat het geweld moet gaan stoppen." Mede-organisator Marianne Vorthoren, van de islamitische organisatie Spior: "Rotterdam spreekt zich uit: blijf met je handen van onze dochters af."

Burgemeester Aboutaleb vertelde dat hij soms wel vier keer per dag wordt gebeld over een huisverbod voor mannen die vrouwen geestelijk of lichamelijk mishandelen. "Ik prijs de dag dat ik geen telefoontje krijg van de GGD en de politie om een huisverbod op te leggen aan een man die weer zijn boekje te buiten is gegaan. Ik word daar ongelooflijk moedeloos van."

Hij wil samen met de organisaties achter de stille tocht en de gemeenteraad kijken wat ze kunnen verzinnen om de problemen het hoofd te bieden.

Bekijk hier de beelden van de stille tocht:

Ruim duizend mensen lopen stille tocht tegen vrouwengeweld

STER reclame