NOS Sport

Vertrouweling Van de Grint: 'Ik praat liever over de coureur Schumacher'

Van de Grint over Schumacher: 'Als de familie het wil, komt er een mededeling'

Hij behoort tot de intimi van de familie Schumacher. Kees van de Grint maakte in juni deel uit van een selecte groep genodigden die bij de besloten opening van de expositie van de privécollectie van Michael Schumacher in Keulen aanwezig mocht zijn.

De voormalige bandenexpert van fabrikant Bridgestone is aardig op de hoogte hoe het met de gezondheid van de meest succesvolle coureur uit de Formule 1-geschiedenis is gesteld, maar er komt geen woord over zijn lippen. "Als de familie besluit hier niets over te zeggen, wie ben ik dan als eenvoudige hulp om daar wel wat over te zeggen?"

Vijf jaar geleden

Vandaag is het exact vijf jaar geleden dat Schumacher, die op 3 januari 50 jaar wordt, ernstig gewond raakte. Niet achter het stuur van een snelle bolide, maar op een skipiste bij Méribel in de Franse Alpen.

Het Duitse Formule 1-icoon was aan het skiën met zijn zoon Mick en enkele vrienden toen hij een rotsblok raakte en met zijn hoofd op een ander rotsblok sloeg.

Zijn helm brak daarbij doormidden. In kritieke toestand werd hij afgevoerd, Schumacher lag een half jaar in coma. Daarna verliet hij het ziekenhuis om in eigen omgeving 'aan zijn herstel te werken', meldde de familie destijds.

Michael Schumacher in 2012 tijdens een persconferentie bij de GP van Japan

Sinds het ongeluk is zijn gezondheidstoestand voer voor speculanten. De familie laat niets of bijna niets los over de revalidatie van de zevenvoudig wereldkampioen. Die radiostilte maakt de situatie rond Schumacher alleen maar mysterieuzer.

De raceheld wordt verzorgd op het landgoed van de Schumachers in het Zwitserse Gland, een klein dorp aan het Meer van Genève. Volledig afgeschermd van de buitenwereld. Hij is het best bewaarde en duurste geheim van Zwitserland.

Nagenoeg iedereen houdt zich aan de wil van de familie om geen informatie te verspreiden. Wie uit de school klapt, komt het landgoed niet meer op. Dorpelingen sluiten de rijen als er weer een journalist gesignaleerd wordt. Slechts sporadisch laat de familie zelf een flardje nieuws doorsijpelen.

Foto

En als er weer een mediabedrijf meent groot nieuws te hebben, is er altijd nog woordvoerster Sabine Kehm van de familie om de grootste onzin tegen te spreken. Wordt het echt te gortig, dan beschikken de Schumachers nog over een batterij advocaten.

Voorbeeld: een foto van de patiënt die heimelijk door een 'vriend' het riante complex van Schumacher zou zijn uit gesmokkeld, wordt bij media aangeboden voor 1 miljoen dollar. De foto is nooit ergens gepubliceerd.

Het onderkomen van de familie Schumacher in het Zwitserse Gland

Kees van de Grint verblijft op het moment van het skiongeluk in Nederland. Hij herinnert zich de dag nog goed. De bandenspecialist verneemt het nieuws via de media. "Toen ik het nieuws hoorde, heb ik Michael meteen gebeld", kijkt hij nu terug op de bewuste dag. "Ik kreeg geen antwoord. Pas later begreep ik waarom....... Een trieste dag."

Perfectionist

Hun band is close. Van de Grint kent Schumacher vanaf zijn Formule 3-tijd. De jonge Duitser maakt direct indruk op de Nederlander. Hij wil alles weten. "Echt alles. Hij vraagt alles, heeft oog voor de kleinste details. Hij is een perfectionist", zegt Van de Grint over de hang naar informatie bij de Duitser.

In 1991 stapt Schumacher over naar de Formule 1. Aanvankelijk naar het team van Jordan, maar hij wordt al snel weggekocht door Benetton. Voor dat team verovert hij in 1994 zijn eerste wereldtitel, gevolgd door de tweede een jaar later.

Na de periode van Schumacher bij Benetton haalt Ferrari hem binnen. De roemrijke renstal had al jaren weinig succes en in 2000 maakt de Duitser een einde aan 21 jaar zonder mondiale titel. Hij laat er nog vier titels op volgen en steelt de harten van de Ferrari-fans.

"Op Hockenheim zaten in die tijd 60.000 fans met een Ferrari-pet op hun hoofd langs de baan. Dat is Sebastian Vettel of Nico Rosberg daarna nooit gelukt", zegt Van de Grint over de populariteit van Schumacher.

De Duitser maakt in die periode echter niet altijd vrienden. Schumacher heeft de naam nietsontziend te zijn, moet zich nogal eens verantwoorden voor zijn gedrag op de baan. "Ik heb me op de Nürburgring in 2001 wel achter de oren gekrabd toen hij zijn broer bij de start bijna de muur inreed omdat -ie in de weg zat", herinnert Van de Grint zich.

Ayrton Senna en Michael Schumacher (rechts) op het podium bij de GP van Italië in 1992

Het beeld dat de buitenwereld heeft, klopt volgens Van de Grint niet met de werkelijkheid. Het gezin gaat voor alles bij Schumacher, die ook nog eens zeer sociaal bewogen is. Na de terroristische aanslag op de Twin Towers van het World Trade Center in New York wil de Duitser eigenlijk niet starten in de Grand Prix van Italië.

"Voor Ferrari is er niets emotioneler dan de GP van Italië. Contractueel moest hij starten, maar hij wilde liever niet. Ik heb er uren met Michael over gesproken", weet Van de Grint nog.

Miljoenendonatie

Na de tsunami in Azië in 2005 doneert Schumacher miljoenen voor hulp aan de slachtoffers. Later blijkt dat zijn lijfwacht en diens twee kinderen bij de ramp in het Thaise Phuket zijn omgekomen. "Hij is altijd zeer betrokken geweest", aldus Van de Grint.

Over een paar dagen wordt Schumacher 50 jaar. Van de Grint weet dat in deze periode alle ogen weer op de Duitser zijn gericht. Hij hoopt dat de prestaties van de Duitser als coureur in herinnering worden gebracht.

Gespeculeer over diens revalidatie kan hem gestolen worden. "Ik praat graag over de coureur Schumacher, over de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Als de familie het wil, zullen ze wel mededelingen doen over zijn gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl