Nog een dag en dan begint het nieuwe tennisseizoen. Sterker nog: over ruim twee weken staat de Australian Open al voor de deur. Kiki Bertens begint haar nieuwe jaar bij het toernooi van Brisbane, waar ze als een ster is onthaald.

Nu Bertens toptienspeelster is, wordt ze steeds vaker gevraagd mee te doen aan promotieactiviteiten bij de toernooien die ze speelt. Zo trok ze in Brisbane een paar uur op met ballenkinderen, die afkomstig zijn van een Ronald McDonald House.

In Brisbane zal Bertens als zesde geplaatst zijn achter Jelina Svitolina, Naomi Osaka, Sloane Stephens, Petra Kvitova en Karolina Pliskova. In de eerste ronde zal Bertens af moeten rekenen met de Belgische Elise Mertens.

In Sydney - waar het volgende toernooi is - beginnen ook Simona Halep en Angelique Kerber, de nummers een en twee van de wereld, aan hun seizoen.

Bertens is de nummer negen van de wereld, maar kan deze maand verder stijgen op de wereldranglijst omdat ze weinig punten te verdedigen heeft. Vorig jaar verloor ze in Brisbane in de eerste ronde, in Sydney (dat volgende week is) in de tweede ronde en bij de Australian Open in de derde ronde.

Grote toernooien zijn verplichting

Afgelopen jaar begon de enorme opmars van Bertens bij het gravelseizoen; vanaf april heeft ze veel punten te verdedigen. Daar komt bij dat ze als toptienspeelster verplicht is grote toernooien te spelen. Dat betekent meer punten, maar ook meer tegenstand.

"Ze mag maar drie kleine toernooien zoals Rosmalen spelen", liet haar coach Raemon Sluiter eerder deze maand weten. "Dat maakt de agenda heel makkelijk, maar ook heel moeilijk. Stel dat je het eerste half jaar weinig wint in al die grote toernooien, dan zou je een stap terug willen doen. Dat mag dus niet."

Sluiter: 'Bertens mag dit jaar maar drie kleine toernooien spelen'

In Brisbane is ook een mannentoernooi en daar doen Rafael Nadal en Andy Murray aan mee. Novak Djokovic speelt in Doha. Zij hebben aan een voorbereidingstoernooi op de Australian Open genoeg. Robin Haase speelt er twee: Doha en Auckland.

Roger Federer speelt helemaal geen ATP-toernooi voor hij naar Melbourne afreist om zijn titel te verdedigen. De Zwitser doet voor het derde jaar op rij mee aan de Hopman Cup, een landenwedstrijd in Perth.

Het nieuwe tennisjaar gaat weer beginnen; hoe staan de toppers ervoor?

STER reclame