NOS Nieuws

Wereldwijde aandacht voor brexit-lied van Nederlandse boyband

Zijn ze oprecht bezorgd of is het een grap? Hoe het ook zit een lied over brexit van de Nederlandse boyband Breunion Boys wordt in ieder geval wereldwijd opgepikt. In korte tijd heeft de videoclip van het nummer meer dan 100.000 views. Inmiddels besteden naast Nederlandse en Britse media, ook het Amerikaanse CNN en Breitbart News, het Russische Sputnik en zelfs het officiële Chinese staatspersbureau er aandacht aan.

Het nummer Britain Come Back is het eerste en vooralsnog enige nummer van de onlangs opgerichte boyband. Ze hopen ermee de Britten alsnog binnen de Europese Unie te houden. "Het is een grappig, maar eigenlijk ook heel serieus initiatief", zegt oprichtster Julia Veldman tegen de NOS.

In de videoclip beloven ze namens de EU 'beterschap' aan het Verenigd Koninkrijk. De zangers rollen daarbij door de modder en zingen: "Britain, come back to us. It's not too late to turn around. Britain, come back, Britain, come back. Promise we can change. Can we make you change your mind?"

'Waarom zou je die band doorsnijden?'

Joshua is een van de zangers in de boyband. De videoclip is wel wat 'cheesy', maar dat hoort ook wel bij boybands, zegt hij. "Het is grappig, maar we hebben wel een serieus doel. We willen de harten van de Britten bereiken."

Kritische reacties krijgt de band ook, maar dat is niet erg. "Dat betekent gewoon dat het mensen raakt. Je ziet dat dat er veel emotie in dit onderwerp zit", zegt Joshua.

'Brexit was klap in mijn gezicht'

Het idee voor de boyband ontstond in 2016 na het brexit-referendum, vertelt Veldman. Het VK stemde toen voor het verlaten van de EU. Dat vertrek moet per 29 maart 2019 zijn voltooid. Ze was erg ontdaan door de beslissing van de Britten: "Het was een klap in mijn gezicht".

"Ik heb dat gevoel ook gehad toen de boyband Take That uit elkaar ging", zegt Veldman. "Daar is het idee vandaan gekomen. Wat past er beter dan om het geluid van de boyband - het beste dat Groot-Brittannië ons ooit heeft gegeven - te gebruiken om te proberen de Britten te overtuigen ons terug te nemen?"

Joshua zit rechtsboven

Het nummer moet ook een nieuw geluid zijn van de Europese zijde over de brexit. Veldman: "Ik was een beetje teleurgesteld in het antwoord van de EU, want de brexit-vote was een heel emotionele beslissing, maar er kwam helemaal geen emotioneel antwoord. Dit is wel een emotioneel antwoord."

De band die op zijn website schrijft geen geld te ontvangen van de EU wil nu een groter repertoire opbouwen. Daarna staat een tour door het VK op de planning. Die moet geheel in stijl beginnen op 14 februari: Valentijnsdag.

Bekijk hieronder de hele videoclip van het nummer Britain Come Back:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl