NOS Schaatsen

Wüst verovert achtste nationale titel op 1.500 meter

Wüst weer klasse apart op de 1.500 meter bij de NK afstanden

Ireen Wüst heeft voor de achtste keer de Nederlandse titel op de 1.500 meter gewonnen. De 32-jarige Brabantse zegevierde in Thialf met een tijd van 1.55,39 en bleef Antoinette de Jong (+0,65) en Melissa Wijfje (+1,31) voor.

Wüst plaatst zich, samen met De Jong en Wijfje, ook voor de WK afstanden in het Duitse Inzell (7 tot en met 10 februari).

22 nationale titels

Bij de kwalificatie voor de wereldbeker, begin november, was De Jong met 1.55,41 nog sneller dan Wüst, maar de schaatskoningin liet andermaal zien nog niet versleten te zijn. Het palmares van Wüst telt nu 22 nationale titels.

Wüst na zoveelste NK-titel: 'Was weer hartstikke zenuwachtig'

"Ik was zoals altijd weer heel erg zenuwachtig", bekende Wüst na afloop. Ze was vooraf de grote favoriete: "Maar je moet het wel nog even doen, hè."

Spannend moment

Wüst kende in haar race nog een spannend moment toen ze op de kruising even in de knel kwam met opponente Joy Beune, die de latere winnares voor moest laten gaan. "Ik kwam uit de buitenbocht, dus ik had voorrang. Ik moest gewoon blijven gaan", aldus Wüst.

Wüst, die in 2006 voor het eerst de schaatsmijl won, is de opvolgster van drievoudig kampioene Jorien ter Mors. De uittredend kampioene komt door een operatie aan de kniepees dit seizoen niet meer in actie.

Het is voor Wüst de veertiende keer dat ze bij de NK afstanden op het podium van de 1.500 meter eindigt.

Wijfje naar WK afstanden: 'Dit had niemand verwacht, ik ook niet'

Wijfje kon haar geluk niet op met een podiumplaats. "Niemand had mij op de derde plaats verwacht, en ik zelf al helemaal niet!", zei ze.

De schaatsster dankt haar coach Henk Hospes, die Wijfjes weer naar een hoger niveau heeft geholpen. "Ik denk het wel. Hij bekijkt het gewoon op een andere manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl