NOS Voetbal

Stam ziet bij PEC 'een fantastisch moment om in te stappen'

Stam terug bij PEC Zwolle: 'Ik had de fiets kunnen nemen'

Jaap Stam moet PEC Zwolle uit de degradatiezorgen zien te krijgen. De 46-jarige oud-verdediger van de club is vrijdag gepresenteerd als opvolger van trainer John van 't Schip. Hij tekent een contract voor anderhalf jaar bij de nummer zestien uit de eredivisie.

"Het is een fantastisch moment voor mij om in te stappen", legt Stam uit. "Het zou heel mooi zijn als je nu stappen kunt gaan maken. Dat je weer de groei en de potentie van het elftal gaat zien. En je een aantal plaatsen kan gaan klimmen op de ranglijst."

Een snelle match

Na het ontslag van Van 't Schip, negen dagen geleden, hoefde de Overijsselse club niet lang na te denken. "We hebben snel de stap gezet om met Jaap in contact te komen. Vanaf moment één is gebleken dat we een match hadden. We zijn snel tot overeenstemming gekomen", zei voorzitter Adriaan Visser.

Stam wil met PEC 'boven plaats tien uitkomen'

Heel veel tijd gunde de club zichzelf ook niet bij het vinden van een opvolger voor Van 't Schip. "We hebben een situatie waarin we door moeten. We konden hier niet te lang bij stilstaan. Op 3 januari begint de groep weer te trainen, gaan we op trainingskamp."

Verleden bij de club

Stam speelde in het verleden één jaar voor de Overijsselse club, maar keerde na zijn spelerscarrière terug en was tussen 2009 en 2013 actief als teammanager, trainer van de beloften en als assistent-coach van het eerste elftal.

In 2012 maakte hij als assistent van trainer Art Langeler de terugkeer naar de eredivisie mee.

Jaap Stam (r) viert de promotie naar de eredivisie in 2012 met trainer Art Langeler

Na twee jaar bij Jong Ajax en twee jaar bij het Engelse Reading, waarmee hij er niet in slaagde promotie af te dwingen naar de Premier League, is hij nu weer terug in de Hanzestad. "Mooi dat we weer terug zijn. Het is toch mijn club. Ik kan op de fiets hier naartoe, ik woon hier dichtbij."

Boven plaats tien

"Maar dat is niet het aller-allerbelangrijkste", vervolgt de 67-voudig international. "Het belangrijkste is dat je met z'n allen, dus als club, als team, als staf, als supporters er wat moois van gaat maken. Omdat je stappen wil maken op de ranglijst. Je wil boven plaats tien gaan uitkomen. Uiteindelijk. Dat je stabiel gaat worden. Ik zal er alles voor geven en de spelers moeten dat ook doen."

Nijkamp: 'Laten we hopen dat Jaap historie gaat schrijven'

Stam heeft er vertrouwen in. "Er is perspectief. Dat heb ik gezien in de afgelopen wedstrijden. Dat is al heel belangrijk. Vervolgens gaat het erom: is er een mogelijkheid om te versterken? Nou, daar heb je het over met de leiding."

'Aanvallend voetbal'

Ook qua spelopvatting ziet Stam geen problemen. "Ik weet hoe deze club wil voetballen. Het aanvallende voetbal, in het 4-3-3-systeem spelen. De spelers hebben het vermogen om dat op te pikken. Ze weten hoe ze moeten voetballen in dat systeem."

Gert Peter de Gunst en Saïd Bakkati nemen als assistenten plaats naast Stam op de bank. Laatstgenoemde werkte ook met Stam bij Jong Ajax en Reading.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl