ANP
NOS Wielrennen

Olympisch kampioene Ligtlee (24) zet nu al punt achter carrière

Elis Ligtlee stopt met baanwielrennen. De pas 24-jarige olympisch kampioene mist naar eigen zeggen het plezier en de noodzakelijke motivatie om door te gaan. Op haar eigen site geeft ze een toelichting op haar besluit. Zo vertelt ze dat ze na lang wikken en wegen besloten heeft om haar topsportcarrière te beëindigen.

Ligtlee brak definitief door toen ze in 2016 in Rio het goud pakte op de keirin. Na haar succes op de Spelen kwam ze in een dal terecht. Blessures en motivatieproblemen hadden tot gevolg dat ze niet optimaal kon presteren.

Haar laatste internationale optreden was de wereldbekerwedstrijd in Berlijn begin deze maand. Daar stond ze aan de start van de 500 meter tijdrit en de sprint. Op de tijdrit werd ze vierde en op de sprint werd ze in de kwartfinales uitgeschakeld.

Van BMX'en naar baanwielrennen

Ligtlee begon als BMX'ster en behaalde daarmee verschillende Europese en wereldtitels. Omdat die sport echter steeds gevaarlijker werd, besloot ze verder te gaan op de baan. Al snel werd duidelijk dat ze de potentie had om bij de wereldtop te horen.

Het hoogtepunt kwam in 2016, toen Ligtlee op de Olympische Spelen in Rio naar het goud reed op de keirin. Naast die gouden plak wist ze tijdens haar carrière 4 WK-medailles, 28 Europese medailles en 14 ereplaatsen bij NK's te veroveren.

2016: Ligtlee pakt olympisch goud op keirin

Na de Spelen in Rio ging het bergafwaarts. Vanwege blessures was 2017 voor haar een jaar om snel te vergeten en ook het voorbije jaar verliep allerminst soepel. Met pijn en moeite wist Ligtlee een ticket te bemachtigen voor de WK in Apeldoorn.

Nadat ze er tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minsk niet in was geslaagd aan de kwalificatienorm te voldoen, streek bondscoach Bill Huck met de hand over het hart en gunde haar toch een plek in de WK-selectie.

In Apeldoorn mocht ze uitkomen op de 500 meter tijdrit. Met succes, want in een volgepakt stadion in Apeldoorn reed ze naar een bronzen medaille.

WK 2018: de 'bronzen' tijdrit van Ligtlee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl