De ton van Jean-Jacques Salvin AP

Binnen drie maanden moet de Franse Jean-Jacques Salvin de overkant van de Atlantische Oceaan halen. De 71-jarige man is eergisteren vanaf de Canarische eilanden aan zijn soloreis in een ton begonnen. "Hij is niet de eerste persoon die dit doet. Alleen is het rare: hij doet het in die ton", lacht zee-reiziger Henk de Velde, die ook verschillende solo-reizen over de oceanen maakte, in het NOS Radio 1 Journaal.

Salvin maakt uitsluitend gebruik van de zeestroming. Hij vaart dus niet, maar drijft. "Drie maanden is daarbij een logische inschatting om de oversteek te maken. Hij is niet voor niets vanaf de Canarische eilanden vertrokken: door de noordoostelijke passaatwinden heeft hij zo een constante stroming van 1,8 kilometer per uur de hele oceaan over." Door die stroming ben je er tussen de 70 en 100 dagen mee bezig, zegt De Velde.

Jean-Jacques Salvin in de ton Facebook

De 71-jarige avonturier maakt deze reis om te laten zien "dat hij nog steeds zijn mannetje staat". De ton waarin hij drijft, is een capsule van 3 meter lang en 2 meter breed, gemaakt van multiplex. In de ton heeft Salvin een keukentje, slaapplek en opbergruimte gebouwd. Om Oud en Nieuw niet zomaar voorbij te laten gaan, heeft hij foie gras en een fles witte wijn meegenomen.

Ook zijn 72ste verjaardag viert hij, op 14 januari: op zee drinkt hij dan een fles rode wijn.

Fransman met wijn en foie gras de oceaan over

Ook al klinkt drijven niet als een ongemakkelijke reis, toch zal Salvin het niet makkelijk gaan krijgen, zegt De Velde. "In die ton zal hij steeds van de ene naar de andere kant rollen. Ook als hij problemen op het water krijgt, krijgt hij het moeilijk. En grote haaien zal hij ook niet blij mee zijn. Die doen hem niets, maar haaien zijn bijziend dus zullen steeds tegen de ton aan botsen. Dat is ook niet leuk."

De Velde is benieuwd wat de reis met de man gaat doen. Hij heeft wel vaker solo-reizen gemaakt over oceanen, maar die vonden plaats op een schip, niet in een ton. "Al dat gebots en geklots: die ton komt wel aan, maar ik moet maar zien hoe hij er dan aan toe is."

STER reclame