NOS Sport

Huisman mag ook juichen in zeilklassieker Sydney-Hobart, Brouwer zesde

Winnaar Sydney-Hobart drinkt champagne uit schoen

Hij won vorig jaar de America's Cup, greep dit jaar met Team Brunel net naast de winst in de Volvo Ocean Race en mag zich nu ook winnaar van de prestigieuze zeilklassieker Sydney-Hobart noemen. Niet slecht voor een krachtpatser, die pas twee jaar aan zeezeilen doet.

De 26-jarige Carlo Huisman voegde vannacht als bemanningslid van Wild Oats XI weer een hele grote titel aan zijn snel groeiende palmares toe. Met de boot van schipper Mark Richards zorgde hij bovendien voor een record: het was de negende overwinning van het zeilteam in de race van het Australische vasteland naar Tasmanië.

Brouwer zesde

Ook Zeilster van het Jaar Carolijn Brouwer schreef geschiedenis in de race over 630 zeemijl (1170 km) van Sydney naar Hobart. Brouwer, die eerder dit jaar als eerste Nederlandse vrouw de Volvo Ocean Race wist te winnen, eindigde met een volledig vrouwelijk professioneel team als zesde.

Dat was voor het eerst in de 74-jarige geschiedenis van de prestigieuze zeilrace.

Wild Oats XI won tussen 2005 en 2014 Sydney-Hobart acht keer, maar de voorbije jaren gooiden onder meer pech en een beslissing van de jury roet in het eten.

Vorig jaar dacht Richards de negende zege ook al op zak te hebben, maar die zege werd hem ontnomen vanwege een overtreding van de regels. Zijn boot kreeg destijds een tijdstraf, waardoor nummer twee Comanche met de zege aan de haal ging.

'Verlossing'

Dit jaar voer het favoriete Wild Oats XI na 1 dag, 19 uur, 11 minuten en 14 seconden als eerste de haven van Hobart binnen. Schipper Richards vierde de recordzege door - naar goed gebruik van landgenoot en Formule I-coureur Daniel Ricciardo - een slok champagne te nemen uit zijn schoen.

Voor Richards was het de zevende zege als schipper. Alleen bij de eerste overwinning van het zeiljacht in 2005 stond eigenaar Bob Oatley nog aan het roer. De Australische miljardair overleed in 2016, waarop het eigenaarschap overging in de familie Oatley. "Wat een overwinning", stamelde de winnende schipper na afloop. "Dit is zeker een verlossing voor ons."

Carlo Huisman klimt in de zeilen van Wild Oats XI in de Sydney Hobart Race

De voorsprong op de nummer twee Black Jack bedroeg uiteindelijk 28 minuten. Comanche, de winnaar van vorig jaar, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. Bijna zeven uur na de winnaars kwam Brouwer als zesde over de finishlijn. Van de 85 gestarte boten kwamen er dit jaar 80 aan in Hobart.

Twintig jaar na dramatische editie

De race stond dit jaar in het teken van de dramatische editie van twintig jaar geleden. In 1998 eiste een wervelstorm tussen het Australische vasteland en Tasmanië zes levens.

De editie van dit jaar werd gezeild in rustige omstandigheden met matige wind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl