Van Gestel over vertrek perfectionist Thomsen: 'Ze wil het beste voor de speelsters'

Helle Thomsen vertrekt als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De ambities van de 48-jarige Deense reiken verder dan wat de handbalbond haar kan bieden.

Thomsen werd in september 2016 gepresenteerd als bondscoach en pakte met Oranje zilver op het EK van 2016, brons op het WK van 2017 en brons op het recente EK in Frankrijk.

"De ambities van Helle, die wij ook nastreven, overstijgen de mogelijkheden van het Nederlands Handbal Verbond", zegt technisch directeur Paul van Gestel in een reactie.

Randvoorwaarden

"Die ambities kunnen wij op dit moment nog niet waarmaken. Een geldkwestie? Daar is totaal geen sprake van. Helle is niet van de centen. Ze wil het beste voor de speelsters. Het ging om de randvoorwaarden", aldus Van Gestel.

Te denken valt dan aan betere faciliteiten voor een nog optimalere voorbereiding op grote toernooien, zoals bijvoorbeeld de Noorse ploeg (veelvoudig olympisch, Europees en wereldkampioen) die ook heeft en waarin Nederland (nog) niet kan voorzien.

Bondscoach Helle Thomsen in gesprek met Delaila Amega op het afgelopen EK AFP

"Helle denkt altijd vanuit het perfectionisme, ze wil altijd verder", zegt Van Gestel. "Ze wil het uiterste eruit halen, het optimale uit de speelsters en zorgt er ook voor dat er resultaten komen. Maar ze wil toch een keer dat goud halen."

Verrast

Volgens de technisch directeur is er nog wel geprobeerd om Thomsen binnenboord te houden. "Helle heeft enorme resultaten gehaald, ligt erg goed binnen de groep en ook de groep was tevreden om met haar verder te gaan. Haar besluit komt als een grote verrassing", verklaart Van Gestel.

"Eigenlijk is het omdat ik te ambitieus en doelgericht ben. Ik wil optimaliseren op alle fronten om grotere doelen te kunnen halen voor het team", aldus Thomsen, die over een aflopend contract beschikte.

Helle Thomsen EPA

Na afloop van het EK liet de handbalbond nog weten dat de intentie er was om met Thomsen door te gaan. Ook de coach had dat voornemen, maar nu scheiden de wegen toch.

Trots

Thomsen kijkt ondanks haar vertrek positief terug op haar tijd bij Oranje. "Het is een eer wanneer andere mensen uit de handbalwereld zeggen dat ik er samen met de handbalbond voor heb gezorgd dat het team nu bij de topdrie van de wereld hoort. Dat is een fijn gevoel."

Ze zegt ook dat een nieuwe, ervaren coach de laatste stap kan zetten naar succes in de vorm van een Europese, olympische of wereldtitel. "Dat zit zeker in deze groep", aldus Thomsen.

De handbalbond weet nog niet wie haar opvolger wordt, maar de nieuwe bondscoach zal een buitenlander zijn en aangesteld worden tot en met de Spelen van 2020 in Tokio. Het eerste grote toernooi voor de handbalsters is het WK in Japan, eind november volgend jaar.

STER reclame