File in de avondspits op de A4 bij Leidschendam
NOS NieuwsAangepast

Files dit jaar met 20 procent toegenomen

De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar met zo'n 20 procent toegenomen ten opzichte van 2017. Daarbij gaat het om het aantal files en de vertraging voor het verkeer. Weggebruikers hadden ook buiten de spits veel meer oponthoud dan in 2017, concludeert de ANWB op basis van zijn jaarcijfers.

Hoewel er de afgelopen jaren veel asfalt bij is gekomen, staan er vooral in de spits nog steeds veel files. Met name in de regio's Den Haag en Rotterdam had het verkeer daar last van, maar ook buiten de Randstad, in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In het noorden was er juist minder verkeershinder.

De grootste knelpunten zijn er in de ochtendspits op de A4 van Den Haag naar Amsterdam en in de avondspits op de A27 tussen Utrecht en Breda. "Die A4 is in 2014 wel aangepakt", vertelt filelezer René Passet van de ANWB in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar dat heeft weinig opgelost, want tegelijkertijd trok de economie weer aan. De dagelijkse files zijn daar nooit weggeweest."

Het record was op 1 november. Die dag regende het en er waren veel ongelukken. "Regen en spits zijn sowieso een slechte combinatie, en toen hadden we zomaar een recorddag te pakken met 1135 kilometer."

Twintig procent meer files op Nederlandse wegen

De drukste maand was zoals vrijwel elk jaar maart. Het is dan vaak slecht weer, met veel regen, en er was toen ook een groot aantal ernstige ongelukken. Maar eerder in het jaar ging het al mis. "Op 18 januari was er een zware storm", vertelt Passet. "Er kantelden toen meer dan zestig vrachtwagens en het halve land stond vast."

In de zomer, die droog en heet was, had het verkeer juist last van bermbranden. "We hebben echt veel meer bermbranden gehad, zelfs al in het voorjaar. Dan moet er weer een rijstrook dicht en komt de brandweer erbij. Dat levert natuurlijk file op."

Passet denkt dat de filedruk alleen al vanwege het weer de komende jaren niet minder gaat worden. "De weermannen zeggen het ook al: het weer wordt extremer. Dat zie je aan de stormen en de hitte en dat merk je dus ook echt aan het verkeersbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl