De onthulling van een bord tijdens de ceremonie
NOS Nieuws

Symbolisch begin van herstelwerkzaamheden spoor Noord- en Zuid-Korea

Noord- en Zuid-Korea hebben met een speciale ceremonie een symbolisch begin gemaakt met het herstellen van de verbindingen in het grensgebied tussen de twee landen. Door de VN-sancties tegen Noord-Korea kunnen de werkzaamheden voorlopig nog niet beginnen.

De ceremonie vond plaats in de grensplaats Kaesong. Er waren zo'n tweehonderd mensen aanwezig. De delegatie uit Zuid-Korea was met een speciale trein gekomen. "Door een nieuwe spoorlijn kunnen we niet alleen sneller heen en weer reizen, maar het verkleint ook de afstand in de harten tussen Noord- en Zuid-Korea", zei de Zuid-Koreaanse minister van Transport. Verder waren er bij de ceremonie vertegenwoordigers uit Rusland, China en Mongolië aanwezig.

Noord- en Zuid-Korea herstellen ceremonieel de verbinding tussen de landen

Een paar weken geleden passeerde voor het eerst in tien jaar een trein de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Een team van ambtenaren en experts heeft het spoor geïnspecteerd om te kijken wat er nodig is om het te moderniseren.

VN-sancties

Het is nog niet duidelijk wanneer de herstelwerkzaamheden aan het spoor en de weg echt kunnen beginnen. De plannen hiervoor moeten nog verder worden uitgewerkt. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de VN-sancties tegen Noord-Korea worden opgeheven.

Die sancties zijn opgelegd vanwege het nucleaire programma van Noord-Korea. Hierdoor kan er bijvoorbeeld geen materieel worden geleverd. De verwachting is overigens niet dat de sancties snel worden versoepeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl