Voorzitter Rikko Voorberg in Griekenland
NOS Nieuws

Actiegroep We Gaan Ze Halen gaat zonder vluchtelingen naar huis

De actiegroep We Gaan Ze Halen is er niet in geslaagd om vluchtelingen uit Griekenland mee te nemen naar Nederland. Volgens organisator Rikko Voorberg heeft de Griekse regering niet gereageerd op het verzoek om in gesprek te gaan.

De actiegroep vertrok vorige week met tientallen auto's en een bus naar Athene. Ze waren van plan om 150 vluchtelingen mee terug te nemen naar Nederland. De vluchtelingen verblijven volgens de actiegroep onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen in Griekenland.

Hopen op een wonder

De bus begaf het, waarna de activisten met vijftig auto's doorreden naar Griekenland. Daar probeerden ze in gesprek te komen met de Griekse overheid om toestemming te krijgen om de vluchtelingen mee te nemen.

"Het is heel bijzonder. Alle media hebben bericht over onze actie, maar het blijft doodstil van de kant van de Griekse regering. Ze lijken niet te willen reageren", zegt Voorberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Voorberg had daar al rekening mee gehouden. "We hebben altijd gezegd dat we hoopten op een wonder. Dat is niet gebeurd. Wat er wel is gebeurd is dat het onderwerp relocatie van vluchtelingen voor het eerst sinds lange tijd weer bovenaan de politieke agenda staat."

Valse hoop

De organisator vindt niet dat hij met de actie valse hoop heeft gewekt bij de vluchtelingen. "Het is hier een gevangenis en er moeten mensen zijn die aan de tralies rammelen en zeggen dat dit onrechtvaardig is. De mensen hoopten op humaniteit en een eerlijk proces. Dat is op geen enkele manier gebeurd. Als iemand hier valse hoop heeft gewekt, is dat de Europese Unie."

De actiegroep rijdt met lege auto's terug naar Nederland. "Het is teleurstellend", zegt Voorberg. "Je zou willen dat er in elk geval een gesprek had plaatsgevonden. Tegelijk zijn we dankbaar dat we zoveel mensen weer eens met de neus op de feiten hebben kunnen drukken. Er zouden 160.000 mensen worden verdeeld over Europa. Daar is niets van terechtgekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl