AFP
NOS NieuwsAangepast

Gewonden en ingestorte gebouwen na aardbeving door vulkaan Etna

De activiteit van de vulkaan de Etna op Sicilië heeft vannacht een aardbeving veroorzaakt met een kracht van 4,8. Er zijn ten minste tien mensen gewond geraakt en verschillende gebouwen zijn ingestort. Ook in de stad Catania, waar ruim 300.000 mensen wonen, werd de beving gevoeld.

De Etna barstte maandag uit. Sindsdien zijn er zo'n duizend aardschokken geweest van uiteenlopende zwaarte. Dorpen in de omgeving van de vulkaan zijn bedekt met as en bewoners zijn hun huis ontvlucht. Het vliegverkeer op de luchthaven van Catania is maandag stilgelegd en gisteravond weer hervat.

Veel gebouwen in het gebied rond de Etna zijn beschadigd. In Fleri zijn twee mensen gered uit hun ingestorte huis. Ook een kerk in Santa Venerina is beschadigd, een standbeeld is omgevallen. Een belangrijke snelweg van Catania naar Messina is afgesloten omdat er scheuren waren ontstaan in het wegdek.

In Zafferena Etnea is een woning ingestort. Een 80-jarige man werd uit het puin gered:

'Het is een wonder dat mijn vader nog leeft'

De Italiaanse Marta (18) woont in Linguaglossa, een dorpje naast de Etna. "Ik werd midden in de nacht wakker van de aardbeving en was erg bang. Mijn bed voelde als een boot in zee tijdens een storm."

"Je moet bedenken dat veel mensen die in Noord-Italië wonen, zoals studenten, terugkwamen naar Sicilië voor de kerstdagen. Dus wat een prachtige Kerstmis", zegt Marta schamper.

Het is de eerste keer dat Marta zo'n sterke aardbeving meemaakt. "Maar waar ik woon valt het nog mee. In dorpen dichterbij Catania, zoals Zafferena Etnea en Acireale, is veel meer schade."

Mensen van wie het huis is ingestort, gaan naar vrienden, vertelt ze. "Ze proberen zo veel spullen mee te nemen als ze kunnen. Mensen daar zijn bang, we zijn allemaal bang."

Stromboli

De vulkaan Stromboli, op het gelijknamige dunbevolkte eiland op 170 kilometer van Sicilië, is ook actiever dan normaal. Het waarschuwingsniveau is verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl