AFP

Indonesiërs vrezen nieuwe tsunami: 'de voortekenen zijn slecht'

time icon Aangepast

Inwoners van West-Java en Zuid-Sumatra langs de Straat van Sunda wordt gevraagd om minstens een kilometer uit de buurt van de kust te blijven. De verzwakte wand van de vulkaan Anak Krakatau kan bezwijken door de voortdurende uitbarstingen en het verwachte slechte weer.

Vandaag worden hoge golven en zware regenbuien verwacht. Dat kan er in combinatie met de uitbarstingen toe leiden dat de wand van de vulkaankrater instort.

Zaterdagavond kwamen meer dan 429 mensen om door een onverwachte vloedgolf. De tsunami werd veroorzaakt door een aardverschuiving na een uitbarsting van Anak Krakatau in de Straat van Sunda. Tsunami-waarschuwingssystemen werkten niet doordat die wel reageren op aardbevingen maar niet op een aardverschuiving. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen, omdat niet alle kustdorpen al volledig zijn doorzocht door de hulpdiensten.

Als de dood

"Mensen hier zijn als de dood dat de vulkaan opnieuw gaat uitbarsten", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze horen de hele dag het gerommel van die berg. En elke keer als dat gerommeld harder wordt, slaan ze op de vlucht. Dat was nu ook. Er gingen geruchten van hoge golven. Die kwamen er nu niet, maar die paniek houd je niet tegen."

Wat het risico is op een nieuwe tsunami is onduidelijk, zegt Maas. "De voortekenen zijn wel heel erg slecht. Het is zwaar weer en het regent hard. De vulkaan is zo verzwakt dat er andere stukken kunnen afbreken. Dat gaat niet om kleine aardverschuivingen. Bij de tsunami van vorige week brak 64 hectare ineens af en stortte in zee."

Bewoners van de Javaanse kust zitten vol spanning na de tsunami. Gisteren sloegen inwoners van een dorp op de vlucht na een gerucht over een nieuwe tsunami.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Paniek in Indonesisch dorp na vals gerucht over nieuwe tsunami

STER Reclame